Mols zou een tevreden 22ste man in Oranje zijn

FORT LAUDERDALE - Hoe het verder ook zal gaan met hem bij Oranje, voor Michael Mols zal het Nederlands elftal niet gauw een tegenvaller betekenen. “Want ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat ik nog eens zou worden geselecteerd”, aldus de 27-jarige Amsterdammer, die dit seizoen bij FC Utrecht de pannen van het dak speelt.

Hoe kansrijk is een voetballer van een club onder de topclubs bij de nationale ploeg? Zo'n speler is niet bij voorbaat kansloos. Zie Pierre van Hooijdonk, de pinch-hitter, die zijn rijk belegde boterham verdient bij Nottingham Forest in de Engelse eerste divisie; de klasse onder de Premier League. In relatie tot Michael Mols, zegt bondscoach Guus Hiddink tijdens het weekje Florida: “Hij heeft specifieke kwaliteiten. Maar op de trainingen en ook in de wedstrijd tegen de Amerikanen hebben we kunnen zien dat Michael steeds weer een paar tandjes bij moet zetten. Het is niet eenvoudig om je snelheid van handelen aan te passen. Kwam bij dat hij in de wedstrijd vaak nogal ongelukkig werd aangespeeld.”

Ronald de Boer, Mols' maatje in de spits tegen Team USA, heeft ook gezien dat de voormalige jeugdspeler van Ajax het niet gemakkelijk heeft in Florida. “Maar je moet hem de tijd gunnen, dan komt het heus wel goed. Ik heb hem op de trainingen heel goede dingen zien doen. En dan speelt hij wel tegen een top-verdediger als Jaap Stam.”

Geen beletsel

Misschien maakt Michael Mols wel een heel aardige kans om straks met de selectie van 22 man naar de WK-eindronde in Frankrijk af te reizen. De laatste tien jaar waren er bij alle EK- en WK-toernooien altijd wel Oranje-spelers voor wie de handicap van een wat mindere club geen beletsel vormde voor de uiteindelijke selectie. Dat gold voor Wilbert Suvrijn (Roda JC), Wim Koevermans (Fortuna Sittard) en Hendrie Krüzen (FC Den Bosch) op het EK van 1988, voor Hans Gillhaus (Aberdeen), Henk Früser (Roda JC) en John van Loen (Roda JC) op het WK van 1990, voor Eric Viscaal (AA Gent) op het EK van 1992, voor Bryan Roy (Foggia) en Theo Snelders (Aberdeen) op het WK van 1994 en voor Ruud Hesp (Roda JC), Johan de Kock (Roda JC) en John Veldman (Sparta) op het EK van 1996.

Waar het basiselftal in de visie van Guus Hiddink al vrijwel vast staat, zijn de nummers 12 tot en met 22 ook al aardig in beeld te brengen. Alles wijst er op dat Hiddink toe werkt naar een ploeg met Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Jaap Stam, Frank de Boer, Arthur Numan, Clarence Seedorf (of toch Aron Winter), Wim Jonk, Ronald de Boer, Phillip Cocu, Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert. Over de twee reservekeepers Ed de Goey en Ruud Hesp kan geen discussie bestaan. Vermoedelijk worden maar twee reserveverdedigers meegenomen. Winston Bogarde is wat dat betreft een zekerheid, Ernest Faber zal de tweede wel worden. Vijf middenvelders laten de teller al naar twintig verspringen: Aron Winter (of Seedorf), Jean-Paul van Gastel, Giovanni van Bronckhorst, Marc Overmars en Boudewijn Zenden. Omdat de laatste twee ook als aanvallers inzetbaar zijn, hoeven ter vervanging van Bergkamp en Kluivert nog maar twee man te worden ingevuld. Pierre van Hooijdonk is ongetwijfeld de nummer 21 en Michael Mols dus wellicht nummer 22. In deze reeks ontbreekt nog altijd de naam van Edgar Davids. De pitbull van Juventus is natuurlijk goed genoeg, maar omdat Phillip Cocu ook een topspeler is, zal Hiddink - gelet op de ervaringen van twee jaar geleden in Engeland - zich wel twee keer bedenken om dit brok onrust mee te nemen.

Deze bespiegelingen zijn aan Michael Mols intussen niet besteed. “Ik vind het al lang mooi dat ik er nu bij zit. In mijn positie kan ik natuurlijk niks eisen. Dit trainingskamp is al een mooie ervaring voor mij. Het is hier aanpoten, dit is echte top. Het gaat best wel lekker, maar ik merk op de trainingen dat ik geen moment kan ontspannen. Voetbaltechnisch kan ik het wel aan, maar mentaal en fysiek is het zwaar. Voor de meeste jongens is het allemaal routine, maar ik ben soms zo moe dat ik op mijn bed moet bijkomen.”

Harde milieu

Het mentale aspect is voor de soms wat tobberige Mols - zoon van uit Midden-Java afkomstige ouders - vaak een probleem geweest in zijn loopbaan. Vanuit de jeugd en het tweede elftal van Ajax was hij nooit bij machte het harde milieu van de A-selectie te halen. Na eerder zijn jeugdjaren bij de Amsterdamse amateurclubs Geuzenveld, Eendracht'82 en Blauw Wit te hebben doorgebracht, ging hij als twintigjarig talent min of meer gedesillusioneerd naar de eerstedivisieclub Cambuur. Na twee niet eens zo ophefmakende jaren in de Friese hoofdstad (dertien doelpunten in 43 competitiewedstrijden), vond FC Twente hem goed genoeg. Er werd een transfersom van anderhalf miljoen gulden betaald. Mols had het er maar moeilijk mee. “Want ik moest in Enschede de naar Ajax teruggekeerde Ronald de Boer vervangen. Nou, Ronald was bij Twente een halfgodje. Toen het niet direct goed ging, kwam er veel kritiek op mij los. Daar ben ik altijd gevoelig voor geweest. Er was zelfs een bestuurslid van FC Twente die zei dat het geld dat de club voor mij had betaald weggegooid geld was. Dat soort kritiek trek ik mij aan. Ik weet dat ik technisch een goede voetballer ben. Mijn techniek heb ik nog op straat in Amsterdam-Osdorp aangeleerd. Ik was altijd heel klein, dus moest ik proberen op techniek verder te komen. Dat is gelukt, maar voor mij is een goede sfeer ook belangrijk. Als ik mij op mijn gemak voel, kom ik tot de beste prestaties.”

Na een moeilijke aanloopperiode bij FC Twente (waar hij in vier jaar tijd 26 goals in 107 competitiewedstrijden produceerde), maakte hij gaandeweg zo veel indruk op Guus Hiddink, dat hij op 18 januari 1995 zijn interlanddebuut mocht maken. In Nieuw Galgenwaard werd het in de oefenwedstrijd tegen Frankrijk (0-1) geen succes. Na 56 nogal kansloze minuten werd Mols vervangen door Pierre van Hooijdonk. Dezelfde wissel werd zaterdag toegepast, nu na 73 minuten. Mols kijkt op zijn tweede interland met iets meer genoegen terug dan op de wedstrijd van drie jaar geleden in Utrecht. “Ik had weinig steun, maar het ging zeker wel iets beter dan indertijd tegen Frankrijk. Het verschil met FC Utrecht is, dat ik daar altijd de steun van een andere aanvaller heb. Nu stond ik er meestal alleen voor.”

Guus Hiddink gaf zaterdag eigenlijk min of meer aan dat het voor de ontwikkeling van Michael Mols beter zou zijn wanneer hij voor een topclub ging spelen. Enkele maanden geleden toonde Feyenoord via Mols' zaakwaarnemer Rob Jansen belangstelling voor de balvaste spits, die dit seizoen in de twee competitiewedstrijden tegen de Rotterdamse club ongrijpbaar was. Het tekent het blijkbaar niet al te grote zelfvertrouwen van Mols dat hij die interesse van Feyenoord niet heeft beantwoord. “Nogmaals, ik moet het bij een club goed naar mijn zin hebben. De mensen moeten vertrouwen in mij hebben. Bij FC Utrecht heb ik dat goede gevoel. Ik voel dat de club mij als voetballer, maar ook als mens waardeert. Bij FC Utrecht heb ik ook nooit het gevoel dat ik mij steeds weer moet bewijzen. In vergelijking hiermee, vroeg ik mij af hoe de situatie bij Feyenoord zou zijn. Iedere voetballer wil natuurlijk in de top spelen, als het niet bij Ajax kan, dan is Feyenoord natuurlijk ook een mooie club, maar ook een moeilijke club voor een spits. In de media volg ook ik de ontwikkelingen bij Feyenoord. Ik voel me thuis in een 4-4-2 systeem. Nou, Feyenoord heeft Cruz als spits, Demetradze is nu weer gehaald, nadat eerder al was geprobeerd Taument terug te halen. Ik wil maar zeggen: alles wijst er op dat Feyenoord 4-3-3 wil spelen. Ik zou wel met Cruz in een combinatie voorin kunnen spelen, maar ik denk dat het in een 4-3-3 systeem erg moeilijk wordt. Toen ik alles had overwogen, heb ik besloten bij FC Utrecht bij te tekenen. Nee, met Feyenoord heb ik toen verder niet meer gesproken.”

Met een fitte Patrick Kluivert, begint Michael Mols vanavond niet in de basis van het Oranje-team, dat in Miami het weekje Florida afsluit met de interland tegen Mexico. Direct na dit duel, reist de selectie terug naar Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden