Mollema trotseert loodzwaar weekeinde

De besmeurde Evans, op weg naar de zege in de zevende etappe. (FOTO AP) Beeld
De besmeurde Evans, op weg naar de zege in de zevende etappe. (FOTO AP)

amsterdam – - De omstandigheden zijn niet bekoorlijk op de flanken van de Monte Terminillo. Onderweg naar de top breekt door de ijsregen, de koude nevel en de sneeuw langs de weg, menig moraal. Doorgewinterde klimmers als Carlos Sastre en Bradley Wiggins moeten gedwee het hoofd laten hangen. Dit is geen Giro, hoor je ze denken. Waarom is de zon absent in dit anders zo stralende deel van Europa? De overvloedige regen terroriseert al dagen het peloton.

Het is al helemaal niet het weer waarbij Bouke Mollema zou moeten floreren. De jonge Nederlander teert op warmte en een overdadige zon. Maar op weg naar de top van de 1668 meter hoge Terminillo gisteren, blijken de erbarmelijke condities het 23-jarige Groningse talent nauwelijks te deren. Hij voert zelfs het selecte groepje kanshebbers voor de eindzege mee omhoog. Elke kilometer door wind en weer naar school tussen zijn geboortedorp Zuidhorn en de school in Groningen, een paar jaar eerder, betaalt zich nu in klinkende munt uit.

Voor Mollema betekende de rit de eerste serieuze krachtmeting in de Giro. De achtste etappe voerde van Chianciano Therme naar de top van het skigehucht Terminillo, honderd kilometer boven Rome. Onder normale omstandigheden een moeilijke etappe, na de helletocht van een dag eerder, een proeve van onverzettelijkheid. Mollema slaagt met verve. Hij komt als dertiende boven, over de nauwelijks zichtbare streep. In het gezelschap van Mollema zitten de Italiaanse klassementsrenners Cunego, Garzelli, Basso en Nibali en roze truidrager Vinokoerov. Ook Evans, de wereldkampioen die zaterdag de spectaculaire modderetappe naar Montalcino won, vertoeft in het selecte groepje met kanshebbers. De rit in de blubber een dag eerder was Mollema slecht bevallen. „Het was een loodzware etappe in slecht weer en over gravelwegen. Hoe komen ze er bij om een peloton over zulke wegen te sturen?”

De barre rit naar Terminillo wordt gewonnen door de Deen Chris Anker Sürensen. Hij en nummer twee, de Italiaan Stortoni, zijn de enigen uit een omvangrijke kopgroep die uit de handen blijven van Mollema en co. De zeventien vluchters, onder wie de Drent Addy Engels (Quick Step), worden een voor een opgeslurpt. Ook Steven Kruiswijk, die andere revelatie van de Nederlandse equipe. Kruiswijk toont op weg naar boven weinig ontzag voor de zestien kilometer lange klim en zijn medevluchters. Hij demarreert een keer en slaat brutaal een paar uitvalpogingen af. Zijn bravoure levert hem na afloop de nodige respect en schouderklopjes op van de Italianen, die dergelijke lust tot aanvallen wel weten te waarderen. „Ik wist dat ik aardig bergop kon rijden, maar ik had niet verwacht zo lang voorop te blijven.” Kruiswijk komt als 35e boven, op ruim twee minuten van de winnaar.

Mollema houdt aan zijn sterke rijden zondag een mooie plek in de algemene rangschikking over. De jonge hoop van Rabobank staat 16e, één plek achter zijn ploeggenoot Pieter Weening, op ruim zes minuten van leider Vinokoerov.

Voor het Groningse talent breekt over zeven dagen de week van de waarheid aan. Dan reist de Giro-karavaan af naar de Dolomieten. Pas dan kan de definitieve balans worden opgemaakt, zei Mollema behoedzaam voorafgaand aan de start van de Giro in Amsterdam vorige weekeinde. Hij wil nu eerst en vooral leergeld betalen. Een investering in nu, is winst straks wanneer het om de hoofdprijzen gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden