ItaliëOntvolking

Molise denkt de oplossing voor de leegloop te hebben: een flinke zak geld voor nieuwkomers

Oudere dorpsbewoners in San Luca, in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië.Beeld AFP

“Het aantal aanmeldingen overtreft al onze verwachtingen. Fantastico!” Het enthousiasme spat van Antonio Tedeschi, regionaal raadslid in het Zuid-Italiaanse gewest Molise, af. Hij is de man achter het plan om mensen die naar kleine dorpjes in Molise verhuizen en er een bedrijfje opzetten een zak geld te geven. 

Nieuwkomers kunnen 24.000 euro krijgen. Het gewest startte dit project in september en de deadline voor aanmeldingen was 30 november. Raadslid Tedeschi is overdonderd. “Niet te geloven”, zegt hij over de telefoon. “Bijna zevenhonderd mensen hebben een aanvraag ingediend.”

Het plan ziet er zo uit: nieuwkomers krijgen de eerste 8000 euro zodra ze in een dorp zijn ingeschreven en een woning plus werkruimte hebben gehuurd of gekocht. Om opnieuw twee keer 8000 euro te ontvangen moeten ze in de twee jaar daarna aantonen dat hun bedrijfje loopt. De nieuwe bewoners moeten in totaal vijf jaar in Molise blijven wonen. Doen ze dat niet, dan moeten ze een deel van de bonus terugbetalen.

Het regiobestuur komt met dit unieke project omdat het zich zorgen maakt over honderd dorpen waar het inwonertal onder de tweeduizend is gezakt. Dit toch al dunbevolkte gewest, weggestopt tussen de bergachtige Abruzzen en kustgewest Campanië, loopt gestaag leeg. Plaatsjes die vroeger schattig waren, zijn nu troosteloos. Kinderen zijn er een bezienswaardigheid, want jonge mensen vertrekken en er wonen bijna alleen nog bejaarden.

Nieuwkomers aan de slag in toerisme

Ontvolking is in heel Zuid-Italië een chronisch probleem. Onderzoeksinstituut Svimez meldde vorige maand dat twee miljoen mensen het zuiden deze eeuw vaarwel hebben gezegd. De helft van de emigranten is jonger dan 34 jaar. In Zuid-Italië, dat grofweg net onder Rome ophoudt, is veel te weinig werk. De infrastructuur is verouderd, de maffia vergiftigt het ondernemersklimaat en dus lopen potentiële investeerders er met een grote boog omheen.

Om hun zuidelijke dorpjes nieuw leven in te blazen, is een handjevol burgemeesters – met wisselend succes – leegstaande huizen voor één euro gaan verpatsen. Molise gaat een stap verder door nieuwe inwoners geld toe te geven. “Ik ben zo gelukkig”, roept regioraadslid Tedeschi over de telefoon. “Veel Italianen blijken hierheen te willen komen, en ook Fransen, Nederlanders en Argentijnen. Er zit zelfs iemand uit Saudi-Arabië tussen. Ik heb de businessplannen nog niet goed bestudeerd, maar zie wel dat nieuwkomers vooral in het toerisme aan de slag willen, met een B&B of hotel. Er zijn ook kappers, en advocaten die hier een kantoor willen openen. Gelukkig bestaat er zoiets als een digitale snelweg, waardoor mensen tegenwoordig prima ergens in een rustig gehucht kunnen werken.”

Prozac

Het regiobestuur had één miljoen euro vrijgemaakt, maar wil dat bedrag nu naar tien miljoen optrekken om zoveel aanvragen goed te keuren. Tedeschi: “Veel van die zevenhonderd aanmeldingen zijn vast van mensen die een partner en kinderen meenemen. Dus misschien kunnen we wel tweeduizend nieuwe bewoners welkom heten. Voor Molise, met maar 320.000 inwoners, is dat niet weinig.”

Op zijn Facebookpagina krijgt het regioraadslid veel kritiek. “In Molise heb je al dat geld nodig om Prozac te kopen”, schrijft iemand. Anderen hebben het over een druppel op de gloeiende plaat. Maar Tedeschi wil optimistisch zijn: “Stoppen we de leegloop hiermee? Was dat maar waar. Maar in een klein dorpje is de opening van een of twee nieuwe zaken al een positief signaal. Het straalt vertrouwen uit. Als de nieuwkomers eenmaal op gang zijn, kunnen ze allerlei soorten financiering van de regio, Rome en de EU krijgen. Dit project kan onze economie echt een impuls geven.”

Lees ook:

Mondiale stormloop op Siciliaanse huizen voor 1 euro

De lucht is diepblauw. De uitzichten over het glooiende, stro-gele platteland zijn spectaculair en de buitenlandse koopjesjagers zijn vrolijk. Uit heel Europa zijn ze naar het Siciliaanse Gangi gekomen, omdat hier ruim twintig huizen voor de uitzonderlijk lage prijs van één euro te koop staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden