Molenbeek reageert gelaten
Moslims in de Brusselse wijk voelen zich het mikpunt en vrezen de gevolgen van de aanslagen. 'Ik ben blij dat ik al een baan had, na vandaag wordt het nog moeilijker.'
Molenbeek reageert ogenschijnlijk ingetogen op de aanslagen, die enkele uren eerder en een paar kilometer verderop hebben plaatsgevonden. Het is rustig, begin van de middag. De markt sluit precies om twee uur: vanwege het platgelegde openbaar vervoer hadden de kooplui veel minder klandizie.
Atallah Abdel laadt niet-verkochte bananen in zijn vrachtwagen. Hij is verrast door de aanslagen, vier dagen nadat de in Molenbeek opgegroeide terrorist Salah Abdeslam een paar straten verderop werd opgepakt. "Het is een surprise. Niet goed."
Volgens Abdel is België in een nieuwe oorlog verzeild geraakt, waar de Belgische overheid machteloos tegenover staat. "De terroristen zijn slim. Ze prikken als bijen. En het is nog lang niet gedaan. Twintig procent van de vluchtelingen in die bootjes zijn terroristen." De marktkoopman heeft niet veel vertrouwen in de Belgische regering. Die heeft het gemunt op moslims, zegt hij. "Net als die blonde politicus bij jullie. Wilders, ja."
Hoewel hij in België is geboren - zijn vader migreerde vanuit Marokko - voelt Abdel zich geen Belg. "Ik voel me geen Belg, geen Marokkaan, ik voel me niks."
Abdeslam werd gearresteerd in de Vierwindenstraat, maar aan het huis waar hij zich schuilhield, valt niets meer te zien. De ondernemers in de straat willen niet praten over afgelopen vrijdag, moe van alle media-aandacht.
Bilal Benzema (21) staat met zijn vrienden op het kruispunt schuin tegenover het pand, voor een islamitische slagerij. Toen hij vrijdagmiddag om vier uur van school kwam, stond hij ineens middenin de belegering. "Het was als een film. Het duurde tot elf, twaalf uur 's avonds." Hij zag hoe de bebloede Abdeslam in een ambulance werd gedragen. "Ik dacht eerst dat het een normale huiszoeking was, zoals altijd, ik was geschokt toen hij het bleek te zijn. Ik had verwacht dat hij in Syrië of in Holland zou zijn, niet hier."
Benzema's vriend Abdellah (24) is aangeslagen door de terreur. Hij is bang voor de reactie van de regering op de aanslagen. Hij en zijn vrienden van Marokkaanse afkomst worden al veel gefouilleerd en om legitimatie gevraagd door de politie, zegt hij. "Al sinds de aanslagen in Parijs. Ze hebben het gemunt op ons: moslims en Marokkanen. Ik ben blij dat ik al een baan had voor de aanslagen, na vandaag wordt het nog moeilijker."
Eind van de middag stroomt langzamerhand de Vierwindenstraat vol journalisten met notitieblokjes en cameraploegen.
De aanslagen waren in Zaventem en bij het Europees kwartier, buurtbewoners vragen zich af wat journalisten dan in Molenbeek komen doen? Zo ook directeur Ingrid Depraetere van basisschool Windekind. "Abdeslam werd vrijdag opgepakt, maar de wijk is nu weer rustig."
Bij het gesloten hek van de basisschool wordt op een lijst bijgehouden welke kinderen naar binnen en naar buiten gaan. Sinds het begin van de middag mogen ouders die hun kind liever thuis hebben, hun zoon of dochter komen ophalen. Depraetere: "We gaan straks alle ouders bellen. Maar veel kinderen en leraren wonen buiten de gemeente en zij komen met de metro. Het is de vraag hoe zij thuis gaan komen."
Zakariya El Hadri (16) komt zijn kleine zusje ophalen bij Windekind. Hij is boos op de terroristen, die zijn cultuur en geloof 'vervuilen'. "Normaal is het positief om je geloof te vervullen. De islam is het vredesgeloof, zij interpreteren het slecht."
Ook El Hadri, die al zijn hele leven in de deelgemeente woont, maakt zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe terreur voor moslims en Marokkaanse jongeren in Molenbeek. Via zijn oudere zus heeft El Hadri inmiddels een baan bij een speeltuin, daar doet hij sociaal werk.
"Maar werk of een studiejob vinden, wordt nu nog lastiger. Ze noemen Molenbeek overal 'jihadistenstad'. Daarom schreef ik op mijn sollicitatiebrieven al de postcode '1080 Brussel', niet '1080 Molenbeek'."
undefined