Molenangst op strand laait op

Windmolenpark bij Egmond had geen effect op toerisme en was zelfs goed voor visstand

MATTHIJS KEUNING

Het vrije uitzicht over de Noordzee is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit dat niet verpest mag worden door windmolens. Dat benadrukken de gemeenten Noordwijk, Katwijk, Wassenaar en Zandvoort in een brandbrief waarin ze de regering oproepen windmolens buiten de 12-mijlszone (20 kilometer) of zelfs buiten het gezichtsveld (30 kilometer) te houden.

De kustgemeenten maken zich zorgen nu het ministerie van Infrastructuur en Milieu de haalbaarheid onderzoekt om binnen de 12-mijlszone te bouwen. Hierbij zouden windmolens tot op zes kilometer van de kustlijn kunnen komen. Het kabinet wil dat in 2023 16 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt.

Onderzoek van de kustgemeenten stelt dat afnemend toerisme 5900 banen en 210 miljoen euro aan bestedingen zal kosten bij een park op zes kilometer uit de kust. Een park dat energie levert aan 1,8 miljoen huishoudens kost daar jaarlijks 130 miljoen minder dan op 12-mijl of meer.

Voor de kust van Egmond en Castricum kwam in 2006 al een windmolenpark op tien kilometer uit de kust. De 36 windmolens leveren jaarlijks stroom voor 100.000 huishoudens. Op achttien kilometer staat nog eens een vergelijkbaar park dat enkele jaren later werd aangelegd.

Oorspronkelijk waren ook de gemeenten Egmond en Castricum tegen. "Maar eigenlijk hoor je er nooit meer iets over", zegt Peter Travnicek van de gemeente Castricum, die destijds betrokken was bij de aanleg. "De laatste jaren heeft niemand bij de gemeente aangeklopt hierover. Bij helder weer zijn de molens te zien, maar ik geloof niet dat het veel mensen stoort."

Eenzelfde geluid is te horen bij de gemeente Bergen, waaronder ook Egmond inmiddels valt. Een aantoonbaar effect op het toerisme is uitgebleven. Nog altijd haalt de gemeente zo'n 20 procent van de omzet uit toerisme en recreatie. Ook de ecologische bezwaren zijn ongegrond gebleken. De visstand rond het windmolenpark is zelfs gestegen omdat er niet gevist mag worden.

Toch is ook Bergen geen voorstander van nieuwe parken binnen de 12-mijlszone. Volgens wethouder Alwin Hietbrink vooral om te voorkomen dat de publieke opinie zich tegen windmolens keert. "Hoe dichterbij, hoe lager de acceptatiegraad. Dat kan later zelfs gevolgen hebben voor parken verder uit de kust."

"Wat het strand aantrekkelijk maakt is de oerervaring van het vrije uitzicht. Maar als de gemeente Bergen in 2030 energieneutraal wil zijn, hebben we die molens nodig. Buiten de 12-mijlszone is daarom een goede oplossing, dan valt het niet zo op."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden