Mogen we weten wat we eten?

De auteur is milieu medewerker van de Groene Fractie van het Europees Parlement.

Vorige week maandag heeft de Raad van ministers van de Europese Unie besloten dat er alleen op etiketten vermeld moet worden dat het om genetisch gemodificeerd voedsel gaat, als dat voedsel zich op significante wijze onderscheidt van bestaande gelijkwaardige levensmiddelen of toevoegingen. Wat 'significant' is wordt op een later tijdstip door een aparte club ambtenaren van de 15 lidstaten met gekwalificeerde meerderheid besloten.

In de betreffende ministerraad werd Nederland vertegenwoordigd door minister Ritzen van onderwijs, cultuur en wetenschappen. Dat de 'Onderwijsraad' over deze zaak besliste, hing samen met de grote haast die bepaalde landen met deze wetgeving hebben. Denemarken had gevraagd om uitstel, maar omdat de weerstand groeiende is drongen de ambtelijke vertegenwoordigers van de lidstaten aan op behandeling van deze zaak op het eerst mogelijke tijdstip. Dat was toevallig de raad van ministers van onderwijs.

Anders dan minister Ritzen stemden zijn collega's van Duitsland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk tegen deze zogenaamde Novelfood richtlijn, omdat zij van mening zijn dat er alomvattende regels voor de etikettering van genetisch gemodificeerd voedsel nodig zijn. Zij werden helaas door de elf anderen overstemd.

Convenant

Het vóórstemmen van Nederland wekt bevreemding. Eind augustus heeft het kabinet op vragen van GroenLinks geantwoord, dat het nu door de Raad van ministers aanvaarde compromis slechter is dan het etikettenconvenant dat consumenten- en milieu-organisaties samen met het bedrijfsleven voor Nederland gemaakt hebben. Daarover was drie jaar overlegd.

Nu dreigt het resultaat van dat overleg, waarbij ook de biotechnische bedrijven betrokken waren, te worden weggespoeld door de Europese besluitvorming. Immers wanneer het voorstel waar de ministers nu mee akkoord zijn gegaan tot Europese wet wordt verheven, gaat die regelgeving boven nationale wetgeving uit en zal de Nederlandse besluitvorming uitgehold worden.

De Europese biotechindustrie is tegen volledige etikettering van genetisch veranderd voedsel. De bedrijven zijn bang dat de consumenten zich kritisch zullen opstellen en hun produkten boycotten. Maar dat is nu juist de kern van het liberale principe van keuzevrijheid van de consumenten: Informeer de kopers volledig of zij iets willen of niet.

Het besluit van de Raad van ministers moet nog aan het Europees parlement worden voorgelegd. Hopelijk zijn de Europese afgevaardigden slimmer dan de ministers van onderwijs. De Groene fractie zal alles op alles zetten om 314 afgevaardigden te vinden die het recht van consumenten op een geïnformeerde keuze belangrijker vinden dan de directe belangen van de biotech industrie.

Bij de behandeling van de ontwerprichtlijn over de patentering van levende organismen wist de Groene Fractie maart jl. een meerderheid van het Europees parlement achter zich te krijgen. Die ontwerprichtlijn verdween in de prullenmand. Frankrijk en Groot-Brittannië waren zo boos dat het Europees parlement van zijn vetorecht gebruik maakte, dat zij gedreigd hebben dit recht van het parlement ongedaan te maken bij de herziening van het Verdrag van Maastricht...

Binnen drie maanden zal het Europees parlement zich uitspreken over de etikettering van genetisch veranderd voedsel. Dan zullen de 617 Europese parlementsleden bepalen wat belangrijker is: consumenten soevereiniteit of de kortetermijn belangen van de biotech industrie. Misschien kunnen de consumenten in de tussentijd laten weten of ze vrij willen blijven van genetisch veranderd voedsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden