Het consultRubberen ragers

Mogen rubberen ragers om je tanden schoon te maken echt niet meer?

Nu een lezer geen rubberen ragers meer mag gebruiken van de mondhygiëniste, vraagt hij zich af wat het beste wapen tegen tandplak is.

In het badkamerkastje van een lezer staat een bakje met groene, rubberen ragertjes, verkrijgbaar bij iedere drogist, waarmee hij de ruimte tussen zijn tanden schoonmaakt. Toen hij naar de mondhygiëniste toog, schrok hij van wat zij hem te melden had: deze kunststof stokjes mogen blijkbaar niet meer. Er blijven deeltjes achter tussen je kiezen, en dat zorgt voor extra vervuiling in plaats van de beoogde schoonmaakbeurt.

De lezer vraagt zich af of hij nu terug moet naar het ouderwetse flosdraad, dat hij vroeger gebruikte. Daarnaast hebben drogisterijen ook nog houten stokers in het assortiment, en gewone ragers. Dat zijn borsteltjes die lijken op een ouderwetse flessenrager, met haren rond een dun ijzerdraadje, maar dan veel kleiner.

Wat is het beste wapen tegen tandplak, vraagt de lezer zich af.

Na één keer weggooien

Terug naar het flosdraad is in ieder geval een slecht idee, vindt mondhygiëniste Ellen Bol, werkzaam in Doorn. Je tanden staan namelijk niet als vierkante blokken beton strak tegen elkaar aan. “Omdat je tanden niet recht zijn, zit er een zogeheten concave ruimte tussen. Als je flos strak om de tand trekt, bereik je die ruimte niet.”

Omdat de groene stokjes die de lezer gebruikt uitsteeksels hebben en iets dikker zijn, vullen die de holletjes beter op, zegt Bol, zodat ze schoon geboend kunnen worden door het ragertje heen en weer te bewegen. Bol is actief voor de beroepsvereniging van mondhygiënisten, en daar is het in ieder geval niet bekend dat de rubberen stokjes, die ook wel soft-picks worden genoemd, niet meer zouden mogen.

Zij gebruikt ze zelf ook in haar praktijk, maar laat patiënten wel goed zien hoe ze de stokjes moeten gebruiken. Als de rubberen ragertjes al tijdens het verwijderen van tandplak kapot gaan, dan komt dat meestal omdat het oppervlak tussen de tanden of kiezen ruw is, bijvoorbeeld doordat er tandsteen zit. “Af en toe komt er weleens stukje rubber af, maar dat gebeurt vooral als mensen een stokje meer dan één dag achter elkaar gebruiken. Ik probeer mijn patiënten altijd op het hart te drukken dat ze hem na één keer weggooien.”

Bol gebruikt de rubberen ragertjes ook vaak als opstapje naar echte ragers: de harige borsteltjes. “Ragers zijn de opperschoonmakers”, zegt ze. “Maar er moet genoeg ruimte tussen je tanden zitten, en het kan zijn dat je in één mond drie verschillende maten ragers nodig hebt.” Daarvoor moet je advies inwinnen bij je mondhygiëniste, zegt ze.  

Van belang is dat je ze goed gebruikt

Een voordeel van het schoonma­­ken van de ruimte tussen je tanden en kiezen met de soft picks of de ragers is dat je, door ze dagelijks te gebruiken, bloedend tandvlees tegengaat. Een nadeel van gewone ragers is wel dat ze relatief duur zijn. Daarom kiezen veel mensen toch voor de rubberen groene stokjes, die er overigens van uiteenlopende kwaliteit kunnen zijn, zegt Bol. Als er bij de lezer vaak stukjes afbreken, kan hij eens een ander merk proberen.

En gouw ouwe houten tandenstokers? Die werken eigenlijk ook best goed, weet Bol. Ook daar is het van belang dat je ze goed gebruikt: ze hebben een scherpe en een platte kant, en het is zaak dat je die smalle, platte kant tegen je tandvlees aanzet, anders beschadig je het onnodig. “Maar het is uiteindelijk belangrijker dat je íets doet om de ruimte tussen je tanden schoon te maken, dan niets.”

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden