Mogelijke slachtoffers mensenhandel in de kou

Staatssecretaris Albayrak (AP) Beeld
Staatssecretaris Albayrak (AP)

Mogelijke slachtoffers van mensenhandel krijgen niet sneller een verblijfsvergunning van staatssecretaris Albayrak. Hulporganisaties hebben kritiek op haar aanpak.

Het kabinet weigert mogelijke slachtoffers van mensenhandel een verblijfsvergunning te geven als ze niet meewerken aan opsporing en vervolging van de daders. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak van justitie aan de Tweede Kamer.

Op verruiming van de zogeheten B9-regeling was in februari aangedrongen door de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Die regeling geeft slachtoffers van mensenhandel het recht tijdelijk in Nederland te blijven en hulp te krijgen, mits ze aangifte doen of op andere manier meewerken met het justitieonderzoek. De ACVZ adviseerde de regeling ook te laten gelden voor mogelijke slachtoffers die niet willen meewerken, bijvoorbeeld omdat ze worden bedreigd. De commissie en hulporganisaties vermoeden dat door de strenge regels veel slachtoffers buiten de hulpverlening vallen, in de illegaliteit belanden of het land uit worden gezet.

Hulporganisaties als Bonded Labour in the Netherlands (BLinN) betogen al langer dat meer slachtoffers aangifte zullen doen als ze door hun verblijfsstatus in een veilige omgeving kunnen worden opgevangen. Maar Albayrak voert het advies desondanks niet uit. Volgens haar zijn er ook nu al voldoende mogelijkheden om slachtoffers buiten de B9-regeling een verblijfsstatus te geven op humanitaire gronden. Ze wijst erop dat de huidige regeling er in ieder geval voor zorgt dat meer slachtoffers van buiten de EU aangifte doen, dan slachtoffers uit de EU of uit Nederland. Eerder gaf de Dienst Nationale Recherche in Trouw al aan voor misbruik te vrezen als de regeling wordt opgerekt. Albayrak bestrijdt verder dat de huidige praktijk niet geheel in overeenstemming is met het Mensenhandelverdrag van de Raad van Europa, zoals de ACVZ had betoogd.

BlinN heeft ook kritiek op een wetsvoorstel van het kabinet over prostitutie. Het voorstel maakt klanten strafbaar als ze gebruik maken van illegale prostitutie. BlinN wijst erop dat klanten nu nog regelmatig melden dat ze een mogelijk slachtoffer van mensenhandel hebben aangetroffen. De organisatie vreest dat ze daarmee zullen stoppen, als ze zelf dreigen te worden vervolgd.

Het wetsvoorstel bevat bovendien de bepaling dat prostituees strafbaar zijn als ze niet zijn geregistreerd. Volgens BlinN kan dat betekenen dat vrouwen die door hun pooiers niet officieel als prostituee zijn ingeschreven gevangen worden gezet, terwijl ze eigenlijk slachtoffer zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden