Mogelijke pr-stunt IS: Jordanië bereid terroriste te ruilen

De moeder van de Jordaanse piloot toont een foto van haar zoon.Beeld ap

Jordanië is bereid een terdoodveroordeelde terroriste vrij te laten in ruil voor de piloot die door strijders van IS werd neergeschoten. Dat zou een publicitair succes zijn voor de islamisten.

De regering van Jordanië heeft aangeboden een terdoodveroordeelde terroriste uit te leveren aan Islamitische Staat, in ruil voor de door IS gevangengehouden Jordanese piloot Muath al Kaseasbeh. De aanleiding is het dinsdag verschenen IS-filmpje waarin een gevangene, vermoedelijk de gegijzelde Japanse journalist Kenji Goto, zegt dat Jordanië 24 uur de tijd heeft om de terroriste vrij te laten. Zo niet, dan zal de piloot sterven.

De autoriteiten van Jordanië reageerden met een verklaring op de staatstelevisie, vlak voor het verlopen van het ultimatum. Daarmee is Jordanië het eerste land ter wereld dat zich bereid toont tot onderhandelingen met IS. Dat op zichzelf is al een opsteker voor IS en vrijlating zou een enorme pr-stunt zijn voor de terreurgroep.

De gevangen Iraakse terroriste is Sajida al Rishawi, die deel uitmaakte van een groep zelfmoordenaars die in 2005 aanslagen pleegde op drie hotels in de hoofdstad Amman, waarbij 57 personen om het leven kwamen. Al Rishawi kon worden opgepakt omdat haar explosieven niet afgingen.

De Jordaanse verklaring rept niet van het lot van de Japanner Goto zelf. Geruchten dat ook Japan in onderhandeling zou zijn met IS worden van door geen van beide partijen bevestigd. Premier Shinzo Abe blijft herhalen dat het van groot belang is Kenji Goto levend uit handen van IS te krijgen, maar dat Japan niet zal zwichten voor de eisen van de terroristen.

De regering van Jordanië motiveert niet waarom zij dat wel doet, maar waarschijnlijk speelt mee dat de deelname van het land aan de door de VS geleide coalitie tegen IS bij veel Jordaniërs in het verkeerde keelgat is geschoten en afdoet aan de populariteit van de regering.

Ook de publieke druk die de familie van de gevangen piloot uitoefent, speelt vermoedelijk een rol. Muath al Kaseasbeh is een telg van een invloedrijke clan, die trouw is het koningshuis.

Sinds de gevangenname van Al Kaseasbeh op 24 december, heeft zijn vader al meerdere malen tegen de media gezegd dat hij vindt dat de regering niet genoeg haar best doet voor zijn zoon. Honderden familieleden verzamelden zich dinsdag voor het paleis van de minister-president om hem ervan te overtuigen de eisen van IS in te willigen.

Ook de moeder van de Japanner Goto richtte zich rechtstreeks tot de premier met een reeks smeekbeden omtrent het lot van haar zoon - maar op dit moment is niet duidelijk wat IS met hem van plan is.

In een eerder filmpje vroegen de terroristen voor hem en zijn inmiddels onthoofde vriend Haruna Yukawa 200 miljoen dollar losgeld, maar in het filmpje van dinsdag was daarvan geen sprake meer.

Japanners houden posters voor het kantoor van premier Abe in Tokyo met het verzoek om Kenji Goto te helpen.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden