Mogelijke komst Dalai Lama plaatst Taiwan voor dilemma

Van onze redactie religie & filosofie

amsterdam – De Dalai Lama komt mogelijk binnenkort naar Taiwan om de overlevenden van de orkaan Morakot te bezoeken. Dat plaatst de president van Taiwan voor een dilemma.

De uitnodiging aan het adres van de Dalai Lama komt van verschillende leiders van de Democratische Progressieve Partij in Taiwan. Deze oppositiepartij hoopt dat de boeddhistische leider een toespraak zal geven en de overlevenden van de orkaan wil zegenen.

Volgens de oppositiepartij gaat de Dalai Lama graag op de uitnodiging in en heeft hij een bezoek gepland van 31 augustus tot 4 september. Zijn woordvoerder zegt dat de Dalai Lama alleen afreist als de Taiwanese regering dat officieel goedkeurt, omdat hij geen ’overlast’ wil geven.

De uitnodiging plaatst de Taiwanese president Ma Ying-jeou voor een probleem. Hij staat bekend als iemand die de banden met China goed wil houden. In 1997 en 2001 reisde de Dalai Lama ook naar Taiwan, wat leidde tot protest van China. Peking vindt de geestelijk leider een oproerkraaier en veroordeelt al zijn bezoeken aan het buitenland. Ook beschouwt China Taiwan als een afvallige provincie en weigert het Taiwan als soevereine staat te erkennen.

Als president Ma Ying-jeou de uitnodiging aan de Dalai Lama goedkeurt, haalt hij zich dus de woede van China op zijn hals. Maar als hij de Dalai Lama niet toelaat, zal de bevolking denken dat de Taiwanese regering niet begaan is met het volk.

De regering kreeg al veel kritiek vanwege zijn ’trage’ reactie op de gevolgen van de orkaan Morakot, die vijfhonderd mensen het leven kostte.

Andrew Yang, wetenschapper aan een particulier instituut voor politieke wetenschappen in de Taiwanese hoofdstad Taipei, denkt dat de president de komst van de Dalai Lama niet goedkeurt: „Ma Ying-jeou heeft al eerder de mogelijkheid van een bezoek geweigerd”, aldus Yang.

„De oppositie wil gewoon uithalen naar Ma Ying-jeou, nu hij minder populair is.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden