Update

Mogelijk zwarte lijst voor stelende medewerkers in zorg

Marlies Veldhuijzen van Zanten Beeld ANP
Marlies Veldhuijzen van ZantenBeeld ANP

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid bekijkt of er een zwarte lijst kan komen van medewerkers die gestolen hebben van ouderen in verzorgingshuizen.

Veldhuizen van Zanten schrijft dat vandaag in antwoord op vragen van de PVV in de Tweede Kamer. Het Nationaal Ouderenfonds had eerder op zo'n lijst aangedrongen.

De staatssecretaris noemt diefstal van kwetsbare mensen verschrikkelijk. Ze beschouwt het wel als een taak voor het verzorgingshuis om te zorgen voor een veilig klimaat.

Volgens het Ouderenfonds worden ieder jaar honderden bewoners van verzorgingshuizen het slachtoffer van diefstal. Die diefstallen gaan soms jaren door omdat het overgrote deel van de woonzorgcentra geen goed beleid hebben over hoe hiermee om te gaan. 'De centra doen ook bijna nooit aangifte, uit angst voor reputatieschade.'

Eind vorig jaar werd er in het consumentenprogramma Meldpunt van omroep Max een zwartboek gepresenteerd met daarin 2000 meldingen van diefstal in verzorging- en verpleeghuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden