Mogelijk toch levenslang voor O.J.

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De gevangenis hoeft hij weliswaar niet in, maar na maandagavond heeft de voormalige Amerikaanse sportheld O. J. Simpson, als de rechter in zijn vonnis niet afwijkt van de jury-uitspraak toch nog levenslang. Want de zestig miljoen gulden die Simpson aan de nabestaanden van zijn ex-vrouw Nicole Brown en diens huisvriend Ron Goldman moet betalen betekent in de praktijk: dokken voor de rest van zijn leven.

Nadat de twaalf juryleden in het Californische Santa Monica vorige week het smartegeld voor de familie Goldman in de 'dood-door-schuld'-zaak al op ruim vijftien miljoen gulden hadden vastgesteld deden ze er maandagavond nog eens 45 miljoen als straf bij, in twee helften te verdelen over de Browns en de Goldmans. De jury conformeerde zich in de tweede uitspraak aan de berekening van de advocaten van de families van de twee slachtoffers.

Waar de verdediging van O. J. bij hoog en bij laag had geroepen dat hun cliënt nu al nauwelijks droog brood meer had te eten, laat staan dat hij miljoenen kon opbrengen, maakte de tegenpartij een rekensom die er op neerkwam dat Simpson voor hij voorgoed zijn ogen sluit nog zo'n 45 miljoen gulden bij elkaar zal weten te sprokkelen met allerlei aanbiedinkjes en stuntjes rond zijn persoon en zijn naamsbekendheid. O. J. heeft bijvoorbeeld al verteld dat hij zijn handtekening aan de man gaat brengen, ook al wordt betwijfeld of daar nog veel vraag naar zal zijn na de rechtszaak.

De dubbele uitspraak van maandagavond was, tot verrassing van de deskundigen, niet unaniem, zoals de vaststelling van het smartegeld dat eerder wel was. In de eerste uitspraak, over de schuld van Simpson aan de dood van Goldman, viel een jurylid buiten de boot en in de tweede uitspraak, over de aansprakelijkheid voor de dood van Nicole Brown, kreeg hij of zij gezelschap van een collega. Zoals in de hele Amerikaanse samenleving het oordeel over O. J.'s schuld of onschuld langs huidskleurlijnen liep, zo was dat ook binnen de jury en de groep plaatsvervangers.

Meningsverschil

Na afloop van de zaak verschenen zes van hen naamloos op een persconferentie om hun standpunt toe te lichten. Volgens de enige plaatsvervanger van deels zwarte afkomst speelde ras wel degelijk een rol in de oordeelsvorming. De vrouwelijke veertiger stelde dat Simpson er slecht af was gekomen, dat er veel twijfel was, dat de politie met het bewijsmateriaal had geknoeid, dat de echte dader nog steeds vrij rond liep en dat de jury de boel had verknald. Door de bank genomen klonk Simpson naar haar mening geloofwaardig.

De niet-zwarten binnen de jurygroep - blanke Amerikanen, latino's en Amerikanen van Aziatische afkomst - oordeelden totaal anders. “Ik had absoluut geen vertrouwen in de geloofwaardigheid van Simpson en ik had moeite met een deel van zijn getuigenverklaring, zijn ontkenningen”, zei de mannelijke voorzitter van de jury.

Een vrouwelijk jurylid had geen enkele moeite met het vaststellen van de aansprakelijkheid van Simpson voor de dood van Brown en Goldman. Een mannelijke collega van haar geloofde niet dat de politie het bewijsmateriaal er zelf had neergelegd. Daarvoor was er naar zijn oordeel teveel bewijs gevonden. Vrijwel alle juryleden meenden dat de bloedsporen in zijn auto en de foto's van O. J. met dezelfde exclusieve schoenen waarvan afdrukken op de plek van het misdrijf zijn aangetroffen, overduidelijk aangaven dat de ex-sportheld wel de dader moest zijn.

In tegenstelling tot vorige week hoorde Simpson de uitspraak niet in de rechtszaal aan maar aan de bar van de Knollwood Golfbaan, waar hij net een chilidog zat te eten. Volgens de andere aanwezigen gaf hij geen krimp toen het vonnis werd voorgelezen. Bij de Browns en de Simpsons waren er tranen en een glimlach, maar geen gevoel van vreugde. Tanya Brown, zuster van Simpsons ex-vrouw: “De zaak wordt nooit afgesloten. Nicole is voor altijd weg.”

Voor de nabestaanden geld krijgen moet een rechter nog vaststellen of de hoogte van het bedrag in verhouding staat tot het aangerichte leed. Hij heeft het recht het bedrag te verminderen en het is heel goed mogelijk dat hij dit doet, want nimmer is voor dood door schuld zo'n hoge straf opgelegd.

Simpson heeft nog de mogelijkheid om zich snel failliet te laten verklaren zodat de Browns en de Goldmans zich in de rij van de andere schuldeisers moeten scharen. Van hen heeft Simpsons advocaat zich al enigszins ingedekt voor financiële schade door beslag te laten leggen op het fraaie buitenhuis van de oud-footballer in Brentwood, een luxe buitenwijk van Los Angeles. Tenslotte kan Simpson nog in hoger beroep, maar dat ontslaat hem niet van de plicht alvast te beginnen met het betalen van de opgelegde boetes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden