Mogelijk stokslagen voor homoseksuelen Indonesië

Stokslagen in de shariarechtbank op Atjeh. Beeld AFP
Stokslagen in de shariarechtbank op Atjeh.Beeld AFP

Mannen en vrouwen die worden betrapt op het hebben van homoseksuele geslachtsgemeenschap riskeren binnenkort stokslagen in de Indonesische provincie Atjeh. Deze week buigt het regionale parlement zich over een islamitisch wetsvoorstel dat homoseksualiteit zwaar wil bestraffen.

Volgens politicus Moharriadi Syafari is een meerderheid voor het strafbaar stellen van seks tussen homo's. De parlementsleden willen deze en andere wetten die individueel gedrag reguleren voor vrijdag hebben goedgekeurd. Als het voorstel erdoor komt moet het nog worden ondertekend door de gouverneur van Atjeh voordat de wet van kracht wordt.

Sharia
De seculiere centrale regering gaf Atjeh in 2006 het recht om een eigen versie van de sharia in te voeren. Het land hoopte zo een separatistische strijd met de regio te sussen. Sindsdien zijn in Atjeh een religieus gerechtshof en politie opgetuigd. Jakarta heeft geen autorisatie om regionale wetten tegen te houden, maar kan Atjeh wel vragen wetsvoorstellen opnieuw in overweging te nemen.

Het wetsvoorstel schrijft tot honderd stokslagen voor voor anale seks tussen mannen. Vrouwen die schuldig zijn aan het 'tegen elkaar wrijven' van hun vagina's of andere lichaamsdelen voor seksueel genot riskeren ook lijfstraffen.

In Atjeh staan reeds lijfstraffen op overspel, gokken en het nuttigen van alcohol. Verder kunnen vrouwen die te strakke kleding dragen of mensen die het vrijdaggebed overslaan boetes krijgen. De provincie wordt gezien als de meest strengislamitische regio van Indonesië.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden