Mogelijk spoor seriemoordenaar prostituees

De plaats waar Mientje van Balkom (kader) werd gevonden Beeld Cold Case Rotterdam
De plaats waar Mientje van Balkom (kader) werd gevondenBeeld Cold Case Rotterdam

Een politieteam dat onderzoek doet naar 85 nooit opgeloste moorden op voornamelijk prostituees in Nederland is mogelijk een seriemoordenaar op het spoor. Leider René Bergwerff van het coldcaseteam zei dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat de politie in vijf zaken overeenkomsten heeft gevonden.

Dolf Hendriks

Het gaat om moorden die de afgelopen 25 jaar in Rotterdam zijn gepleegd. Het team heeft overeenkomsten gevonden in de zaken van Beppie Michels, Mientje van Balkom, Beredina Stijger, Francis Garcia-Hofland en Jeanet Sip.

De belangrijkste overeenkomst is dat bij vier van de vijf vrouwen sprake was van een doorgesneden keel. Ook zijn soortgelijke seksuele handelingen gepleegd met het slachtoffer. Verder waren de slachtoffers afgedekt met op de vindplaats aangetroffen materialen.

De afgelopen 30 jaar zijn in ons land 127 prostituees vermoord. Daarvan zijn 42 zaken opgelost. Bij de overige 85 wordt als het kan nieuw DNA-onderzoek gedaan.

Volgens procureur-generaal Marc van Nimwegen liggen nog honderden andere coldcasezaken te wachten. Van alle zaken van voor 2001 wordt opnieuw naar DNA-sporen gekeken die kunnen worden vergeleken in de DNA-databank, omdat sindsdien de technieken zijn verbeterd.

Het Openbaar Ministerie bekijkt in 20 tot 25 zaken of grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek mogelijk is zoals in de zaak-Marianne Vaatstra. Van Nimwegen pleitte in Nieuwsuur voor verruiming van de wettelijke mogelijkheden voor DNA-onderzoek. Zo mag men nu bijvoorbeeld alleen de oogkleur achterhalen, terwijl technisch het al mogelijk is om haar- en huidskleur te achterhalen. In de toekomst zou op basis van DNA-materiaal zelfs een soort compositiefoto kunnen worden gemaakt.

DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut Beeld ANP
DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch InstituutBeeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden