Mogelijk Nederlandse werken bij roofkunst

'Landschap bij storm' (uit 1825) van H. van Assche is een van de acht Nederlandse kunstwerken die zich mogelijk bevinden onder de collectie van 1500 kunstwerken die in een flat in München zijn gevonden. Het Bureau Herkomst Gezocht weet te melden dat het schilderij in de Tweede Wereldoorlog (op 9 september 1944) door de Rotterdammer J.B. Bysings is verkocht aan de Duitser H. Gurlitt. Beeld
'Landschap bij storm' (uit 1825) van H. van Assche is een van de acht Nederlandse kunstwerken die zich mogelijk bevinden onder de collectie van 1500 kunstwerken die in een flat in München zijn gevonden. Het Bureau Herkomst Gezocht weet te melden dat het schilderij in de Tweede Wereldoorlog (op 9 september 1944) door de Rotterdammer J.B. Bysings is verkocht aan de Duitser H. Gurlitt.Beeld

Lag er ook vanuit Nederland geroofde kunst in de flat in München waar een grote hoeveelheid 'roofkunst' uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden? Het Bureau Herkomst Gezocht in Den Haag heeft er meteen de lijsten bij gehaald met de 13.500 kunstvoorwerpen die na de Tweede Wereldoorlog als vermist zijn opgegeven.

Medewerker Perry Schrier: "Toen ik de naam van kunsthandelaar 'Gurlitt' in ons bestand intikte, kreeg ik acht hits. Er zit één H. Gurlitt bij." Maar of het hier gaat om Hildebrand Gurlitt die in de nazitijd op grote schaal kunst heeft verworven onder verdachte omstandigheden, weet Schrier niet.

In de overige zeven gevallen worden geen initialen vermeld. Opvallend is verder dat bij geen van de Gurlitts München als woonplaats staat vermeld, maar de Duitse steden Hamburg, Dresden en Berlijn. Maar daar mogen geen conclusies uit worden getrokken, meent Schrier. "Mensen kunnen ook verhuizen."

Onder de acht werken die Gurlitt mogelijk in Nederland heeft verworven, bevinden zich drie Perzische tapijten, twee wollen kleden uit de Kaukasus en drie schilderijen: een stilleven met vruchten uit de 17de eeuw van B. van der Ast, 'Landschap bij storm' (1825) van H. van Assche en het werk 'Capriccio met ruïnes' (begin 18de eeuw) van P. Cappelli.

Schrier is ook nog handmatig gaan zoeken in het archief van vermissingsformulieren, waarbij hij ¿ 'een toevalstreffer' ¿ ook op de naam van Gurlitt stuitte. "Na de oorlog moest iedereen aangifte doen van de kunstwerken die in de oorlog zijn verdwenen of verkocht, al dan niet vrijwillig.

De Amsterdamse kunsthandel A. Hoogendijk blijkt een tekening van Arabische paarden die wordt toegeschreven aan de Franse kunstenaar Delacroix, te hebben verkocht aan H. Gurlitt. We gaan verder zoeken, maar het lijkt erop dat Gurlitt ook in Nederland actief is geweest." Schrier hoopt dat de Duitsers snel een lijst publiceren van de 1500 gevonden kunstwerken.

Vermoed wordt dat de 80-jarige Gurlitt jr., die als een zonderling al vijftig jaar in de flat in München woonde, al jaren leefde van de opbrengst van werken uit de collectie van zijn vader. Hij zou schilderijen hebben verkocht aan galeries in Zwitserland en Duitsland.

1500 schilderijen
In een flat in München van de bejaarde zoon van een kunsthandelaar uit de nazitijd, is een grote verzameling 'roofkunst' ontdekt. Het zijn 1500 schilderijen, waaronder werk van Picasso, Klee, Kokoschka en Matisse. De politie denkt dat kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, die in 1956 is verongelukt, de collectie in de jaren'30 en '40 onder verdachte omstandigheden in handen heeft gekregen. De vondst is twee jaar geleden al gedaan, maar pas nu bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden