Mogelijk krijgt ook Los Angeles een homobisschop

De episcopaalse kerk heeft opnieuw homoseksuele priesters voorgedragen voor het bisschopsambt.

Op het lijstje met kandidaten om episcopaals bisschop van Los Angels te worden staan zes kandidaten. Twee van hen zijn homoseksueel: John Kirkley uit San Francisco en Mary Douglas Glasspool uit de staat Maryland.

De episcopaalse kerk is de Amerikaanse tak van de anglicaanse kerkfamilie.

Het kerkgenootschap wil ruimte bieden aan zowel conservatieve als progressieve kerkgangers. Maar toen de openlijk homoseksuele Amerikaan Gene Robinson in 2003 tot bisschop van New Hampshire werd benoemd, was de grens voor veel conservatieve episcopalen bereikt.

In 2006 splitsten acht gemeenten zich af van de kerk, omdat de Amerikaanse anglicanen een te liberaal standpunt innamen ten opzichte van homoseksualiteit. Hiermee verloor de kerk naar schatting drieduizend leden en miljoenen euro’s aan vastgoed.

Vorig jaar braken drie bisdommen met de episcopaalse kerk. Vóór deze breuken werd bisschop Robert Duncan van Pittsburgh uit het ambt gezet, omdat hij openlijk had opgeroepen tot een schisma in de kerk.

Afgelopen maand werd tijdens een synode van de Amerikaanse anglicanen bepaald dat homoseksuelen met een relatie ’tot elk gewijd kerkelijk ambt kunnen worden geroepen’. Ook maakten de bisschoppen het mogelijk dat homostellen hun huwelijk kunnen laten inzegenen door episcopaalse priesters.

Dit was tegen het zere been van aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, het hoofd van de wereldlijke anglicaanse kerk. Hij is verklaard tegenstander van kerkelijke homohuwelijken en homo’s in het ambt. Williams was tegen de benoeming van Gene Robinson als bisschop en verlangde in 2007 van de episcopalen de garantie dat er geen nieuwe homobisschoppen zouden worden gewijd.

Dit voorjaar schreef Williams in een verklaring voor de pers dat een ’tweesporenbeleid’ misschien onvermijdelijk was nu er zoveel onrust bestaat binnen zijn kerk. Hij duidde niet op een schisma, maar op de mogelijkheid om ’twee stijlen van anglicaan-zijn’ naast elkaar te laten bestaan.

Een deel van de kerkgangers die gebroken hebben met de episcopaalse kerk zijn nu lid van een nieuwe ’schaduwkerk’: de Anglican Church of North America (ACNA). Die beweert beweert inmiddels ongeveer honderdduizend leden te hebben.

Wereldwijd denken de anglicanen zeer verschillend over homoseksualiteit. Vooral in Afrika is men tegen de liberale koers van de episcopalen. Sommige kerkgemeenschappen in Afrika hebben sinds 2003 hun banden met de episcopalen verbroken.

In 2007 traden twee Amerikaanse priesters uit de episcopaalse kerk, omdat de kerk weigert homoseksualiteit als een zonde te zien. De anglicaanse aartsbisschop van Kenia wijdde de twee priesters toen tot bisschop in Kenia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden