Mogelijk 300 thuishulpen op straat

De Twentse thuiszorgorganisatie Solace, met zo'n 3500 cliënten, wordt failliet verklaard, meldde vakbond FNV gisteren. Dat zou betekenen dat vanaf vandaag driehonderd thuishulpen zonder werk zitten.

Solace zit al langer in financiële problemen. Het bedrijf heeft grote schulden bij de Belastingdienst en bij pensioenfondsen, waardoor het zijn rekeningen niet meer kan betalen. De problemen kwamen volgens de FNV aan het licht doordat Solace het vakantiegeld niet kon overmaken.

Samen met de branchevereniging voor de thuiszorg en een andere lokale aanbieder van thuiszorg, Bions, stapte Solace afgelopen jaar nog naar de rechter. Volgens de organisaties was de overname van het failliete TSN door Familiehulp strijdig met de aanbestedingsregels. Ze vreesden ook dat de nieuwe club, onderdeel van Buurtzorg Nederland, extra subsidie zou krijgen. De partijen kregen geen gelijk.

Gemeenten zijn sinds begin vorig jaar verantwoordelijk voor het organiseren van de thuiszorg en hebben flink bezuinigd. Daardoor kwam Solace - net als veel andere thuiszorgorganisaties - in financiële problemen. Cliënten kregen nog maar twee uur thuishulp per week, in plaats van de gebruikelijke zes of zeven uur. "Wij zijn vorig jaar getroffen door een omzetverlies van meer dan 50 procent en kregen betalingsmoeilijkheden", erkentTrees Zwienenberg, directeur bij Solace. Ze bevestigde gistermiddag nog niet dat het bedrijf failliet wordt verklaard. "Ik weet niet wat de standpunten zijn van de schuldeisers. Als wij het vakantiegeld in termijnen mogen uitkeren komen we hier uit, maar dat wil de FNV niet."

De vakbond ontkent dit. "De problemen liggen veel dieper", zegt Wim van der Hoorn, bestuurder bij FNV. Volgens hem heeft het bedrijf alleen al bij de pensioenfondsen een schuld van meer dan een miljoen euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden