Mogadishu valt zonder verzet

De oorlog in Somalië nam gisteren een onverwachte wending toen de islamitische strijders zonder slag of stoot hoofdstad Mogadishu verlieten.

In de middag trokken daarop troepen van de Somalische interim-regering Mogadishu binnen. Daar klonken nog schoten, terwijl honderden clanstrijders, die nog maar enkele uren eerder aan de kant van de islamisten stonden, zich van hun islamitische uniformen ontdeden en bezit namen van de straten.

Later op de dag kwamen er berichten binnen van plunderende milities. Zeker vier mensen zouden volgens ooggetuigen zijn omgekomen in de chaos.

Vandaag wil de interim-regering haar intrek nemen in de hoofdstad. Sinds de oprichting, in Kenia in 2004, was dat door het geweld onmogelijk. „Dit is een historische dag voor Somalië”, sprak vice-premier Mohamed Hussein Aïdid gisteren. „Het is een dag van verzoening en overwinning; de terugkeer van recht en orde.”

Sjeik Ahmed van de verdreven Unie van Islamitische Rechtbanken zei in een interview met het televisiestation Al-Jazeera dat hij zijn troepen had opgedragen de stad te verlaten, om bloedvergieten te voorkomen. Premier Meles van Ethiopië liet weten dat er 2000 à 3000 moslimstrijders zijn gedood.

Ethiopische militairen hebben de milities van de interim-regering de afgelopen weken geholpen bij het verdrijven van de islamitische milities. De Ethiopische troepen hadden toegezegd de Somalische hoofdstad niet binnen te trekken. Volgens ooggetuigen werden de Ethiopiërs aan de noordelijke grens van Mogadishu door inwoners met stenen bekogeld.

Inwoners van Zuid-Mogadishu meldden dat zij islamitische strijders in konvooi zagen wegrijden over de enige weg die nog open lag, die langs de kust naar Kismayo in het zuiden. Yusuf Ibrahim, een van de vele desertende moslimstrijders, zei dat alleen een harde kern van ongeveer drieduizend strijders het wilde opnemen tegen de regeringstroepen en hun Ethiopische helpers.

Inwoners van Kismayo meldden de aankomst van ruim twintig voertuigen met moslimstrijders, onder wie een flink aantal buitenlanders. Een aan Al-Kaida gelieerde groep in Irak heeft buitenlandse moslims opgeroepen om zich aan te sluiten bij een djihad of ’heilige oorlog’ tegen de Ethiopiërs.

Clanleiders zouden gisteravond bijeenkomen om te bespreken of zij hun steun aan de islamitische beweging intrekken en zich achter de regering zullen scharen. Alleen dan maakt de interim-regering een kans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden