Moeten we vaders meer verlof gunnen?

Beeld thinkstock

Vaderschapsverlof, het woord duikt pas in 1992 op in Van Dale. Tegelijk met biobak en safe sex. De laatste zijn volkomen ingeburgerd, maar het verlof voor vaders laat nog op zich wachten. Kenniscentrum Rutgers stelt nu voor daarin verandering te brengen: laten we niet alleen moeders maar ook vaders minstens drie maanden betaald verlof gunnen. Dat helpt de emancipatie, de ontwikkeling van kinderen, zelfs de productiviteit in het land.

Bovendien kunnen wij Nederlanders ons als strijders voor gelijkheid van mannen en vrouwen in de wereld bij zo'n fikse uitbreiding verlossen van het schaamrood op de kaken. Want Nederland steekt pover af tegen andere welvarende, geëmancipeerde landen. Onze vaders krijgen per 1 januari wel drie betaalde kraamdagen extra, waarmee we op vijf komen - het gemiddelde vaderverlof in de Oeso ligt op acht weken. Een Duits stel heeft recht op twaalf maanden.

Maar wie de Nederlandse geschiedenis van ouderschapsverlof beziet, kan nauwelijks optimistisch zijn over de kansen op verruiming. Een kwestie van mentaliteit en centen, getuige het krantenarchief. Zo krijgt toptennisser Boris Becker ervan langs als hij nog geen drie partijen achtereen volhoudt. Te danken 'aan het vaderschapsverlof dat hij zich had veroorloofd', aldus het verslag. Hetzelfde overkwam jonge vader Paul Haarhuis.

Zorgen is geen reële optie
In 1999 werpen twee - mannelijke - wetenschappers zich op de vraag waarom mannen niet willen zorgen. 'Het lijkt alsof werken in deeltijd en zorgen geen reële optie voor vaders is. Mannen werken, omdat ze nou eenmaal werken', is hun analyse. Dan zet een conclusie van de Oeso dat betrokkenheid bij kinderen vaders zelf gelukkiger maakt weinig zoden aan de dijk.

De politiek loopt ook niet warm. "Het mag allemaal niets kosten", stellen dezelfde wetenschappers, erop wijzend dat investeren in de geboorte van toekomstige generaties toch in aller belang is. Daarom moet de regering met betere voorstellen komen dan twee dagen betaald plus tien dagen onbetaald vaderverlof, vinden ze.

Tegen dovemansoren. Ruim zestien jaar heeft het geduurd voordat nu die drie dagen erbij komen. Toch ziet Rutgers een gunstiger tij. Een schaap is over de dam: in zijn verkiezingsprogram belooft D66 drie maanden vaderverlof met 70 procent van het salaris, te verhalen bij de staatskas.

Kosten
Maar juist die kosten - 200 miljoen per jaar - zijn een bikkelhard tegenargument. In ieder geval voor VVD en werkgeverskoepel VNO-NCW die vindt dat er genoeg verlofregelingen zijn. Vaders kunnen ook vakantie opnemen? En er is toch deeltijdwerk?

Tja, en gaat het werken? In Japan kunnen ze ruimschoots verlof opnemen, maar bijna niemand doet het: het staat werk en carrière in de weg. Zelfs in Zweden, hét voorbeeld van gelijkwaardigheid, aarzelen ze. De Morgen interviewde een stel. "De idee om acht maanden met een baby thuis te zitten, ik kreeg een paniekaanval", geeft Fredrik Israelsson toe. Maar zijn vrouw Maria gaf geen krimp: 50-50 werd het. Goed om te weten: Fredrik geniet ervan.

Mijn vraag: Moeten we de Nederlandse vaders meer verlof gunnen?

Stuur uw reactie (150 woorden) voor dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl. Antwoorden verschijnen woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden