Moeten we trots zijn op de ambitie van Van Praag ?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Vanaf de zijlijn roepen dat er niets van deugt zonder zelf iets te ondernemen, dat kan niet, vindt voetbalbestuurder Michael van Praag. Vandaar dat hij, zoals dat zo mooi heet, zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond Fifa. Een kansloze missie, tegenover icoon en tycoon Sepp Blatter. De 78-jarige Zwitser zit al sinds 1998 op het pluche. Knappe jongen die hem daar wegkrijgt. Ondanks sterke geruchten over omkoperij, ondanks onderzoek van de FBI naar corruptie zit Blatter nog altijd stevig op zijn hoge zetel bij de Fifa. Hij lijkt onaantastbaar.

Sepp Blatter en Michael van Praag: is het charme tegenover geweten? David tegenover Goliath?

De motieven van Michael van Praag lijken uitermate nobel, juist omdat hij zo weinig kans maakt om genoeg stemmen te krijgen om gekozen te worden. Wat beweegt hem toch om op een afgang af te stevenen, zij het misschien een eervolle?

Eerst de feiten. Sepp Blatter leidt een bond die wereldwijd een miljard enthousiaste voetballers vertegenwoordigt. Die voetballers zijn niet alleen in het rijke Europa te vinden, maar zeker ook in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Blatters verdienste is dat hij de voetbalbond een stevige financiële basis heeft gegeven en dat hij van het WK een enorm evenement gemaakt heeft. Daar is, zeggen kenners, een speciaal soort handigheid voor nodig. Noem het tactisch inzicht. De conclusie die dan voor de hand ligt is dat iemand die heel netjes is en transparant, open en correct, nooit dit succes voor elkaar had gekregen. Net zoals een voetballer die zijn tegenstander ontziet, nooit een topper zal worden. Iedereen is tegen keihard tackelen, maar ondertussen zet iemand als middenvelder Nigel de Jong toch geregeld zijn noppen in andermans been. Het mag niet, maar het levert hem wel een stevige plaats in het Nederlands elftal op.

Michael van Praag staat bekend als een kundig bestuurder, eerst van Ajax, nu van de KNVB. Een volgende stap zou internationaal kunnen zijn. De Uefa is genoemd. Natuurlijk is ook hij handig en niet bang om als een der weinigen in het openbaar stevige kritiek te leveren op voetbalkeizer Sepp Blatter. Maar Van Praag is wel een stuk keuriger dan Blatter, die zich ongrijpbaar gemaakt heeft terwijl het er erg op lijkt dat hij het WK aan Rusland en Qatar verkocht heeft.

Nu er geen enkele serieuze tegenkandidaat is, werpt Van Praag zich 'dan maar' op, al vindt hij zich naar eigen zeggen eigenlijk al te oud voor zo'n functie. Een duidelijke sneer naar Blatter, die 12 jaar ouder is.

Dat hij Blatter heeft aangeboden zijn adviseur te mogen zijn, lijkt een tactische zet. Maar wel een zet in een schijnbaar kansloze missie. Hoe moeten we Van Praag zien: als een dappere ridder van het schone voetbal?

Want vindt u: moeten we trots zijn op Van Praag?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden