Column

Moeten we Syriëgangers gang naar Allah's walhalla beletten?

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma (L) en premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer. Buma kwam onlangs met het idee om terrorismeverheerlijking strafbaar te stellen. Beeld anp
CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma (L) en premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer. Buma kwam onlangs met het idee om terrorismeverheerlijking strafbaar te stellen.Beeld anp

De harde maatregelen die de Nederlandse VVD-PvdA-regering tegen het Nederlandse djihadisme heeft aangekondigd, getuigen van een gezond gevoel van urgentie. Zijdelings bevestigen deze maatregelen ook het gelijk van CDA-voorman Sybrand Buma. Maar in zijn ijver om het kankergezwel (aldus Obama) die de Islamitische Staat als vorm aanneemt te neutraliseren, moet Rutte II niet tot acties overgaan die wellicht contraproductief blijken te zijn.

Wat in Huizen afgelopen weekeinde is gebeurd, lijkt hier verdacht veel op. Twee echtparen in Huizen zijn opgepakt vanwege aanwijzingen dat zij zich in Syrië in het zelfuitgeroepen kalifaat Islamitische Staat wilden vestigen. Met deze stellen zouden in totaal zes kinderen meereizen. Die kinderen zijn nu van de ouders gescheiden en door de Raad voor de Kinderbescherming naar 'neutraal veilige plekken' gebracht.

Niet te handhaven
Op zich kun je de zorgen van de overheid als legitiem beschouwen, dat men kinderen tussen 1 en 9 jaar tegen het relifanatisme van de ouders wil beschermen. En zoals het OM zegt 'niet naar oorlogsgebied' laat vertrekken. Maar ik vrees dat een dergelijke maatregel in de zeer nabije toekomst niet te handhaven zal zijn. Ik denk dat binnenkort steeds meer gezinnen en individuen zich in het kalifaat van IS willen vestigen. Voor moslimradicalen of zeer religieuze muzelmannen wordt de aantrekkingskracht van het nieuwe kalifaat onweerstaanbaar. Vanuit Syrië en Irak doen ze alles om moslims uit het Westen aan te trekken.

Vlak na het einde van de ramadan bijvoorbeeld, zette IS een video van 20 minuten op internet. Daarin lieten djihadisten uit Groot-Brittannië, Tunesië, Finland, Zuid-Afrika, de VS, Marokko, Indonesië en België aan eventuele kandidaten voor vertrek weten hoe idyllisch hun kalifaat niet was.

Je zag in dat filmpje heel wat schijnbaar gelukkige kinderen, wat de aantrekkingskracht op gezinnen waarschijnlijk moest vergroten. De Vlaming Abu Hanifah Al-Belgiki vertelde bijvoorbeeld in de video: "Ik heb me nog nooit zo moslim gevoeld als hier (...) We leven hier heel veilig en heel gelukkig. We kunnen ons niets meer wensen." De film besluit met de zin: "I wish you were here." Ruimte genoeg in het kalifaat. IS zorgt ervoor. Door tienduizenden sjiieten, yezidi's en christenen religieus of etnisch te zuiveren, zodat huizen vrijkomen voor 'echte' kalifaatmoslims.

Geen retourrecht
Er zullen steeds meer gezinnen uit Nederland naar het walhalla van Allah willen vertrekken. Moet je dan al die gezinnen verpletteren door ouders van hun kinderen te scheiden en dwingen hier te blijven? Je zult hiermee alleen meer haat kweken.

Wie zich elders wil vestigen, moet dat kunnen doen. Een veto op emigratie lijkt me niet vol te houden. En misschien is Nederland vele van deze nieuwe kalifaatmigranten liever kwijt dan rijk. Maar ook voor hen moet gelden: zich in het terroristische kalifaat vestigen, betekent verlies van je Nederlandse nationaliteit en geen retourrecht. Laat IS maar nieuwe 'kalifaatpaspoorten' vervaardigen. Maar weet ook wat je je onschuldige kinderen aandoet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden