Moeten we op Facebook blijven?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Wie dit jaar het  sociale netwerk  Facebook gebruikt, staat automatisch nog veel meer gegevens af. Wordt 2015 het jaar waarin we massaal ons profiel verwijderen? Of kunnen we niet meer zonder? Een fanatieke voor- en tegenstander aan het woord.

Magda van Tilburg, illustratrice:

Met Facebook heb je elke dag je vrienden bij de hand

"Misschien heeft het ermee te maken dat ik door mijn handicaps niet actief meer deelneem aan wat er in het leven langskomt. Ook al ben je aan je bureaustoel gekluisterd, met Facebook heb je elke dag je vrienden bij de hand. Die verblijden mij onder andere met (foto)verslagen van wat ik heb gemist. Snel even een chatje om iets te overleggen met mijn dochter, van wie ik veel meer kan genieten dan zonder feestboek. Je voelt je nooit eenzaam.

Maar dat is het niet alleen. Ik heb er spannende, nieuwe vrienden gevonden - gewoon door gezamenlijke interesses, pretjes en nieuwsgierigheid. Kennissen van vroeger vinden me terug. En na een ronde 's ochtends langs de algemene tijdlijn hoef ik mijn krantje bijna niet meer te lezen, zó up-to-date ben ik dan.

Maar nog belangrijker voor mij, als uitgerangeerde illustrator, is de verzamelplek van collega's. Specialistische 'groups' zijn een vergaarbak van tips, hulp bij problemen, inspiratie en kruisbestuiving op mijn vakgebied. Soms resulteert dat in een leuke afspraak in het echte leven. Allemaal van onschatbare waarde.

Maar Facebook is méér. Omdat ik me niet op mijn kop laat zitten door fysieke beperkingen, heb ik een voorleessite in elkaar geknutseld. Non profit, om lezen te bevorderen. Dankzij een uitkering voor ouwe-zzp-knarren-met-een-mankementje. En dan verschaft Facebook een prachtige hulpmiddel: je eigen fanpage. Omdat ik zoveel mogelijk mensen wil laten genieten van mijn verhalen, is de privacyregeling van Facebook geen probleem: hoort, zegt het voort!

Sowieso moet je, zowel op internet als in het echte leven, geen gekke dingen doen. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Dus voor zogenaamde privacyschending door Facebook ben ik totaal niet bang. Op mijn browser zit een Ad-Block filter, reclames zie ik dus niet.

De laatste tijd zie ik dat vrienden schrikken van de komende aanpassing van de Facebook-privacyregels. In feite is die niet spectaculair. Iedereen die ooit een profiel aanmaakte, heeft moeten instemmen met de regels. Natuurlijk zijn dat kleine lettertjes, maar ze zijn goed te scannen en geven aan waar je settings kunt aanpassen.

Toegegeven, uit nieuwsgierigheid heb ik bij concurrenten ello en tsu een profiel aangemaakt. En om mijn verhalensite te promoten. Maar ello ziet er kaal uit. Tsu lijkt op een turquoise Facebook en je kunt er bewegende gif-plaatjes posten. Leuke promo voor mijn site. Maar mijn vrienden, die zijn er niet."

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Jacomijn Hendrickx,
filosoof en webmaster:

Waarom zou Facebook anders zijn dan iemand die spyware plaatst?

"Ik heb mijn Facebook-account verwijderd. Dat viel niet mee, want Facebook is verweven met alles wat ik doe. Bijna al mijn vrienden hebben een account. De verenigingen en organisaties waar ik aan gelieerd ben hebben een pagina. Bijna alle sites die ik bezoek hebben een verwijzing.

Facebook zit overal en dat is wat het wil, zo kan het immers alle informatie van zijn gebruikers verzamelen. Zo weet Facebook precies wat ik doe, wat ik leuk vind, waar ik ben, welke levensovertuiging ik heb en welke politieke partijen ik steun. Het heeft er baat bij om dit beeld van mij zo gedetailleerd mogelijk te krijgen, zodat het dit met naam en (profiel)foto aan derden kan tonen (zie algemene voorwaarden).

Is het een oplossing om mijn privacy-instellingen zo in te stellen dat dit niet kan? Dat lukt nu niet meer! Mijn instellingen hebben namelijk geen invloed (meer) op de instellingen van mijn vrienden en wat zij over mij schrijven. Ze gelden niet voor mijn bezoek en bijdragen aan (openbare) facebookpagina's, ze gelden ook niet voor websites die ik bezoek. Mijn persoonlijke instellingen gaan daar niet over.

Het web heeft zich gesloten; met een account komt Facebook het te weten, koppelt het aan de persoon en onthoudt het.
Wellicht denkt u 'als je niets te verbergen hebt, dan is er toch niets aan de hand'. Dat geldt misschien voor nu, maar is dat morgen ook zo?

Karl Popper heeft iets interessants over staatsinrichting geschreven: de organisatie van een land moet dusdanig zijn dat een politieke leider die kwaad wil niet de mogelijkheid heeft om dit kwaad te realiseren.

Facebook bewaart precies die informatie waarvan je niet wilt dat een overheid die bewaart. Juist omdat iemand die kwaad wil hiermee kwaad kan doen. Er zijn al heel wat mensen vervolgd om hun levensovertuiging, geaardheid, politieke voorkeur of vanwege de club waar ze lid van zijn. Wellicht draait het nu niet om vervolging, maar 'anonieme' berichten die (negatief) verwijzen naar je overtuigingen kunnen al bedreigend en intimiderend genoeg zijn. En wat nu goed en politiek juist is, hoeft dat morgen niet meer te zijn.

Facebook creëert de databank waar iedereen die kwaad wil, een beroep op kan doen: data zijn te koop, voor de overheid opeisbaar en te hacken. Waarom zou Facebook anders zijn dan iemand die spyware plaatst? Waarom is de ene partij wel te vertrouwen en de andere niet?"

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden