lezersvraag

Moeten we gaan sparen voor thuiszorg later?

Deelnemers lopen een mars van het Damrak naar het Westerpark tijdens de Red de Zorg demonstratie in september dit jaar.Beeld anp

Als ik zeg: sparen voor later, waar denkt u dan aan? Twintigers zien dan misschien in gedachten een huis met een tuin, vijftigers hebben wellicht plannen voor reizen en een vervroegd pensioen. Heerlijke dromen.

De berichten deze week over een dreigend faillissement in de thuiszorg fietsen daar dwars doorheen. Het lijkt heel onzeker of er over tien jaar nog wel thuiszorg zal bestaan, laat staan dat daar dan nog stofzuigen onder valt.

Is schoonmaken wel thuiszorg? Ik legde deze vraag tijdens een etentje gewoon maar op tafel. Het antwoord kwam meteen. Nee, zei een van de dames van het gezelschap. Schoonmaken is geen zorg. Steunkousen aantrekken wel, net als de douchebeurt. Volgens haar moet de opsplitsing tussen poetsen en zorg nog radicaler worden doorgevoerd.

Efficiëntie
Daar denk ik anders over. Volgens mij kun je met een schoon huis een hoop ellende voorkomen. Zelfs denk ik dat die opsplitsing moet worden teruggedraaid. De thuiszorg komt in de intieme leefwereld. Dan is het toch prettiger wanneer er een vertrouwensband ontstaat. Zo'n band komt er maar moeizaam wanneer er voor elke taak weer iemand anders over de vloer komt. Dat is een bezwaar van nogal praktische aard, overigens wel een bezwaar dat vele klanten van thuiszorg noemen. De opsplitsing was bedoeld om de efficiëntie te verhogen. Mij lijkt het juist efficiënter wanneer een iemand zoveel mogelijk doet in een keer. Ook opletten of iemand nog wel voor zichzelf kan zorgen. Dat heet preventie.

Uiteindelijk gaat het bij zorg om gezondheid, voor een redelijke prijs. Maar je hoeft niet ziek of gebrekkig te zijn om te weten dat er ook iets meespeelt dat niet zo makkelijk in minuten of taakzwaarte of euro's is uit te drukken. Algemene menselijke behoeften als aandacht, een ontmoeting, ergens met plezier naar uitzien, ook die bepalen de gezondheid. In ziekenhuizen weten ze dat. Vandaar dat het personeel getraind is om vriendelijk en met persoonlijke aandacht om te gaan met patiënten. Des te eerder zijn ze weer beter.

Postbode
In Nederland gebeurt het niet, of nog niet, maar in Frankrijk zijn postbodes ingezet om een oogje in het zeil te houden bij de vele alleenstaande ouderen bij wie ze aan de deur komen. Het enige dat de postbodes doen is even binnenstappen, rondkijken, een praatje maken. En wat is de reactie van de ouderen? Bij een evaluatie van dit project 'Cohesio' lieten velen van hen weten dat ze de hele week uitkeken naar de komst van de postbode.

Nu is Nederland geen Frankrijk, maar gezien de vergrijzing en de stijgende kosten van de zorg is het wel de vraag hoe die zorg er over twintig jaar uit zal zien. Zal er dan nog wel iemand langskomen op kosten van de verzekering of de gemeente om te stofzuigen, wanneer we dat zelf niet meer kunnen? Zullen we onze dagen slijten vervuild en in eenzaamheid?

Gaat u alvast sparen voor thuiszorg later?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden