'Moeten we die extra mensen in de zorg nu weer ontslaan?'

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland vecht bezuinigingen bij rechter aan

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

"Als dit doorgaat, constateren we over een jaar met z'n allen dat mensen niet meer de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit is spelen met zorg en dat kun je niet maken. Bovendien is het onrechtmatig."

Directeur Hans Schirmbeck van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) staat vandaag namens zijn branche voor de Haagse rechter. Via een kort geding tegen de Nederlandse staat wil de VGN de extra 4000 paar handen die de instellingen voor gehandicapten aan het bed kregen, veiligstellen. Daarnaast moet de halvering van het budget voor gehandicaptenvervoer worden ingetrokken, aldus de VGN.

De boosheid van de brancheorganisatie richt zich niet alleen op het bedrag dat gemoeid is met de bezuinigingen in de gehandicaptenzorg, 315 miljoen euro in totaal, maar ook op de snelheid waarmee die gepaard gaan: over zes maanden is al het personeel dat net is aangenomen om de werkdruk te verminderen, weer van het toneel verdwenen.

In september vorig jaar zegde staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten extra geld toe aan de langdurige zorg. Daarvan konden 12.000 mensen worden aangenomen en opgeleid om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Maar net zo gemakkelijk als hierover een convenant werd gesloten, schrapte het demissionaire kabinet 5000 banen in de gehandicaptenzorg en de ggz. De ouderenzorg blijft vooralsnog buiten schot.

"Dit kabinet heeft een enorme druk op ons uitgeoefend om te investeren in personeel en opleiding. Wij waren gelukkig met het convenant, omdat het een erkenning is dat ons werk belangrijk is. We zijn op zoek gegaan naar mensen die de handen uit de mouwen willen steken. De instellingen zijn personeel gaan aannemen en opleiden. Dat proces is volop gaande, en nu worden ineens de spelregels veranderd. Dat betekent dat contracten moeten worden beëindigd en mensen moeten worden ontslagen. Goed werkgeverschap wordt zo onmogelijk gemaakt en ik kan me niet voorstellen dat de rechter daarmee akkoord gaat", verwoordt Schirmbeck de verontwaardiging in de gehandicaptenzorg.

Het wrange is dat deze bezuinigingen in de plaats komen van een andere voorgenomen besparing, 250 miljoen euro, van het kabinet. Dat was van plan om de begeleiding van mensen met een IQ tussen de 70 en 85 te schrappen. Maar in het Lente-akkoord werd dat teruggedraaid. "Het is raar dat de ene helft van de sector ontzien wordt, waar de andere helft van de sector slachtoffer is", merkt Schirmbeck op.

Een ander pijnpunt voor de VGN vormen de forse bezuinigingen, zo'n 100 miljoen euro, op het gehandicaptenvervoer van en naar de dagbesteding. Het betreft mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking die niet in staat zijn zelfstandig met het openbaar vervoer naar therapie, dagactiviteiten of sociale werkvoorziening te reizen. "Die mensen komen thuis te zitten en raken hun sociale leven kwijt", voorziet Schirmbeck.

Schirmbeck begrijpt dat ook zijn sector een steentje moet bijdragen in tijden van economische crisis. "Maar hier is onvoldoende over nagedacht. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. Deze maatregelen treffen een kwetsbare groep, die toch al grote moeite heeft om mee te doen aan de samenleving. Over een jaar voeren we dan een discussie of mensen nog wel de zorg krijgen die ze nodig hebben. We hopen dat de rechter de kaalslag voorkomt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden