null Beeld Jörgen Caris, Nanne Meulendijks
Beeld Jörgen Caris, Nanne Meulendijks

Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Moeten we de vriendin van onze kleinzoon met Kerst net zo veel geld geven als de kleinzoon zelf?

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.

Beste Beatrijs,

Wij zijn gewend om jaarlijks met Kerst onze drie kinderen en vijf kleinkinderen een substantieel geldbedrag te schenken. Nu heeft onze oudste kleinzoon (22) een vriendin en het lijkt zo te zien een serieuze relatie. We vragen ons af of wij haar ook eenzelfde bedrag moeten schenken? Wat is gebruikelijk?

Extra geldcadeau

Beste Extra geldcadeau,

Het is niet gebruikelijk om relaties van kleinkinderen substantiele geldcadeaus te geven, net zo min als de schoonkinderen. Flinke sommen geld geeft u alleen aan uw eigen nageslacht. U kunt uw jaarlijkse schenkingen trouwens beter loskoppelen van Kerstmis en op een ander tijdstip overmaken.

Kerstmis en (belastingvrije) geldgiften hebben niets met elkaar te maken, het is onwenselijk om deze twee zaken onder één noemer te brengen. Kerstmis is hoe dan ook geen feest dat om cadeaus schreeuwt. Als er toch een kerstcadeautraditie bestaat in uw familie, verdient het aanbeveling dat alle aanwezigen met min of meer gelijke inzet niet al te prijzige aardigheidjes geven en ontvangen – vanzelfsprekend met inbegrip van schoonfamilie en eventuele aanhang van kleinkinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden