Moeten we de vos afschieten om de weidevogel te beschermen?

De boosdoener.Beeld Buiten-beeld

Dat er steeds minder weidevogels in Nederland wonen, komt niet alleen door intensieve landbouw. Vossen roven in groten getale weidevogelnesten leeg, blijkt uit onderzoek in beschermde weidevogelgebieden in Overijssel. 

De lotgevallen van 285 nesten zijn onderzocht in een gebied van bijna 30.000 hectare. 25 tot 43 procent van de legsels kwam uit, afhankelijk van de vogelsoort. De belangrijkste oorzaak van het verlies van eieren: roofdieren. De meest gesnapte dader die met camera's is vastgelegd: de vos.

"Als je de cijfers afzet tegen de landelijke vuistregel dat 50 tot 60 procent van de nesten moet overleven om een stabiele weidevogelpopulatie te behouden, is dat wel alarmerend", zegt Joachim van der Valk van Collectief Agrarisch Natuurbeheer Noordwest-Overijssel, de initiatiefnemer van het onderzoek.

De populatie weidevogels neemt al jaren af in Nederland. Over het algemeen wordt aangenomen dat dit vooral komt door de intensivering van de landbouw: weilanden zijn daardoor geen interessante broedplek meer voor vogels, boeren maaien hun nesten kapot. Boeren die hun weiland weidevogelvriendelijk inrichten en beheren, kunnen daarvoor subsidie krijgen. Dat gebeurt ook in het Overijsselse gebied. Maar treft de boeren door dit onderzoek dan geen blaam meer? Dat durft Van der Valk niet te zeggen. "Maar het is fijn dat de vermoedens van boeren worden bevestigd met het onderzoek." Akkerbouwer Peter van Damme van Stichting Boer Bewust beaamt dat. "De afname van weidevogels wordt vaak alleen de boeren, verweten, ook al doen we ons best ons steentje bij te dragen. Het is fijn dat er verder gekeken wordt."

Afschieten?

De hoofdoorzaak van de landelijke afname van weidevogels is toch echt de intensivering van de landbouw, zegt Lars Soerink, woordvoerder van de Vogelbescherming. "Maar uit het onderzoek in Overijssel blijkt wel dat de impact van vossen aldaar zeer groot is." Het gebied waar onderzoek is gedaan is een kerngebied voor weidevogels dat op de rode lijst staan. "De vossenpopulatie daarentegen is kerngezond. Als alle feiten erop wijzen dat vossen zo'n impact hebben, dan zou je in goed overleg en na voldoende onderzoek kunnen overwegen vossen af te schieten om de weidevogels te beschermen." Zover is het nog niet. Het collectief dat het onderzoek initieerde gaat kijken naar mogelijke oplossingen voor het vossenprobleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden