De vraag van Monic

Moeten jonge ouders verplicht op cursus?

Beeld thinkstock

En daar is dan de baby. Een roze wolk in de wieg. Zo'n 120.000 van die roze wolken krijgen binnen enkele jaren klappen en blauwe plekken.

Hun onmachtige ouders, eerst zo blij, wisten zich kennelijk geen raad meer. Helemaal voorkomen dat kinderen door hun ouders geslagen worden, is niet reëel. Maar dat aantal van 120.000 terugbrengen, dat moet kunnen, denkt Eberhard van der Laan. Hij is niet alleen burgemeester van Amsterdam, maar strijdt ook tegen kindermishandeling, als voorzitter van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik die in 2012 is ingesteld.

Zijn doel: het aantal kindermishandelingen in tien jaar tijd halveren. Over de haalbaarheid daarvan is niets te zeggen. Afgelopen jaren was het resultaat van deze werkgroep niet meetbaar. Het is met kindermishandeling anders dan met het bedrijfsleven, waarbij je 'targets' kunt stellen, het resultaat na een jaar kunt meten, en eventueel tevreden een winstuitkering kunt geven.

De vraag van Monic Slingerland
Iedere week stelt Monic Slingerland, chef opinie, een vraag aan de lezers van Trouw.

Armoede en vechtscheidingen

Waardoor komt het toch dat ouders niet meer het belang van hun kind vooropstellen maar vooral hun eigen woede, frustratie en teleurstelling en wraak afreageren op precies dat lid van het gezin dat niet terug zal slaan?

Volgens de werkgroep komt kindermishandeling veel vaker voor in gezinnen met laagopgeleide ouders. Dat klopt met wat in het tijdschrift The Lancet stond. In een artikel uit 2012 schrijft Ruth Gilbert (University College London) dat kindermishandeling sterk samenhangt met armoede. Ze deed onderzoek in zes landen, waaronder Zweden. Dat land viel op doordat kindermishandeling er minder vaak voorkomt. De reden: er wonen minder arme gezinnen.

Wanneer we ook de vechtscheiding onder kindermishandeling scharen, ziet het er anders uit. Vooral hoogopgeleide ouders vechten hun scheiding via de kinderen uit. En ondanks alle cursussen, plannen en begeleidende bureaus gebeurt dat steeds meer.

Ouderschapscursus

Afgaand op wat in The Lancet staat, is de beste aanpak van kindermishandeling zoals de werkgroep die ziet, zorgen voor meer banen en ervoor zorgen dat mensen beter opgeleid zijn. Maar daar hebben kinderen die nu geboren worden in een gezin met een minimuminkomen voorlopig niets aan. Van der Laan kwam met het voorstel van een ouderschapscursus, op advies van deskundigen. Zal dat wel helpen?

Vanuit de visie dat je beter iets kunt doen dan niets, is zo'n ouderschapscursus misschien een goed idee. Een simpele, korte cursus, bijvoorbeeld via het consultatiebureau. En juist omdat armoede kindermishandeling in de hand werkt, moet zo'n cursus gratis zijn. Anders gaan hoogopgeleide ouders met allebei een goede baan op cursus, terwijl de echte risicogroep niet profiteert.

Toch maar een ouderschapscursus dus, gratis? En ook verplicht, omdat ouders die toch al het gevoel hebben, aan de zijlijn te staan anders niet komen? Ik ben benieuwd hoe u tegen deze toch best lastige kwestie aan kijkt.

Moeten jonge ouders verplicht op cursus?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden