De vraag van Monic

Moeten de Oranjes belasting betalen als iedere Nederlander?

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsesjes in Zwolle.Beeld anp

Het onderwerp koningshuis en geld is altijd goed voor een hoop verontwaardiging. Niet alleen klinkt al langer de mening dat het Koninklijk Huis geen enkel recht heeft op een uitzonderingspositie en net zo goed belasting zou moeten betalen als iedereen, over vermogen en over inkomsten.

Daarbovenop kwam deze week een uitbarsting van verbolgenheid toen bekend werd dat de koning dankzij een geheime afspraak uit 1973 een deel van de door hem betaalde vermogensbelasting doodleuk weer teruggestort krijgt, zonder dat het parlement ervan op de hoogte was. Natuurlijk is er wel iemand die er weet van heeft, al is het maar omdat er geld overgemaakt moet worden, maar die houdt zich tot nu toe gedeisd.

De verontwaardiging wordt voor een deel gevoed door de opvatting dat de moderne koning niet te veel een uitzonderingspositie mag innemen. Prinsesjes die op de fiets naar school gaan, Máxima die als 'werkende vrouw' haar expertise inzet, de koning die deze week op werkbezoek in Amsterdam Zuid-Oost in de metro staat, dat bevestigt dat beeld. En daar hoort ook bij dat het Koninklijk Huis belasting betaalt en dat er transparantie is over hun financiën. In ieder geval over hun inkomsten en over hun belasting.

Nieuwsgierig naar het inkomen van koningin Máxima of koning Willem-Alexander? De website Parlement en Politiek vertelt het tot op de euro nauwkeurig, tot en met de jaarlijkse 'uitgaven voor luchtvaartuigen' (883.000 euro) en 'materiële uitgaven aan faunabeheer' (279.000). Dit jaar ontvangt de koning 5,4 miljoen euro. Hiervan is 4,5 miljoen bedoeld voor uitgaven die met de functie samenhangen.

Parlement en Politiek vermeldt ook dat er sprake is van belastingvrijheden. Maar niets over de compensatie die de koning ontvangt over de vermogensbelasting die hij betaalt. Die compensatie zit ergens verstopt in de 866.000 euro die hij dit jaar ontvangt als uitkering. Over die uitkering hoeft geen belasting betaald te worden. Het koningshuis is vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op Prinsjesdag.Beeld anp

Een geheime afspraak

Nu zijn de Oranjes geen familie als elke andere. Er zijn verplichtingen, er is geen vrije beroepskeuze. In een ingezonden brief aan Trouw noemde lezeres Mia Dittmar uit Zoetermeer hen 'de laatste slaven', omdat ze niet mogen 'zeggen wat ze denken, en niet handelen naar eigen goeddunken'.

Maar is dat reden genoeg om het koninklijk jacht de Groene Draeck op staatskosten te laten onderhouden voor 87.000 euro? En om het koninklijk gezin jaarlijks vele internationale vakantiereizen te laten maken, naar diverse werelddelen? En om hen gratis in een paleis te laten wonen? En om een deel van de betaalde belasting weer terug te krijgen, via een geheime afspraak? En geen inkomstenbelasting te betalen? En om als student 1,5 miljoen euro per jaar te krijgen, zoals prinses Amalia na haar achttiende?

Geheime deals kunnen niet, laten we het daar eerst over eens zijn. Maar doen alsof de Oranjes een gewoon gezin zijn, dat is misschien een vrome wens, maar niet erg realistisch.

Dus wat vindt u: hebben de Oranjes recht op financiële privileges?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden