Moet WK in Qatar nog wel doorgaan?

De aanhoudende stroom onthullingen over corruptie bij de wereldvoetbalbond Fifa roept vragen op over de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland en het WK van 2022 aan Qatar. Vooral over het toernooi in Qatar is veel discussie. Kan het WK daar nog wel doorgaan?

Qatar had WK niet mogen krijgen, maar keuze is niet terug te draaien,

etbal in het licht van educatieve, culturele en humanitaire waarden.

Ik zit in een spagaat. Als liefhebber van sport in het algemeen en van voetbal in het bijzonder, als liefhebber van mijn vak sportmarketing en als liefhebber van oprechtheid zeg ik eigenlijk 'nee' tegen het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Het WK-voetbal is, met de Olympische Zomerspelen, het sportevenement met de grootste impact. Zo'n toernooi hoort niet in een non-voetballandje als Qatar. Een landje zo groot als de provincie Utrecht, een landje zonder enige voetbalhistorie, een landje dat duizenden geïmporteerde gastarbeiders misbruikt om in de meest erbarmelijke omstandigheden twaalf voetbalstadions uit de grond te stampen. Stadions die straks weer worden afgebroken.

Een WK hoort in een land met een sporttraditie. De keuze voor Qatar klopt gewoon niet, zeker niet als we beseffen dat ook sportlanden als Engeland, Australië en de Verenigde Staten in de race waren.

Maar rationeel denkend moet ik constateren dat de wereldvoetbalbond Fifa, de enige rechtmatige eigenaar van het WK-voetbal, in december 2011 besloot het WK 2022 aan Qatar te gunnen. Op basis van de Fifa moverende redenen die, zoals nu blijkt, een zweem van corruptie inhouden.

Dat kan en mag echter, in de overweging of het WK in Qatar door kan gaan, geen rol spelen. Afgezien van een paar 'belangrijke' heren, al of niet uit Qatar, die naar verluidt de keuze voor het ministaatje met bodemloze portemonnees direct of indirect hebben weten te bewerkstelligen, is het landje door de Fifa al weer ruim twee jaar geleden luid en duidelijk aangewezen als organisator. Een beslissing, hoe discutabel ook, waar het landje rechten aan mag en kan ontlenen.

Sinds dat besluit is het landje met ingrijpende infrastructurele operaties begonnen. Operaties die niet meer zijn terug te draaien en ook niet zo maar kunnen worden stopgezet.

En dan heb ik het gemakshalve nog maar even niet over de claims die in de miljarden zouden lopen. Claims die zonder enige twijfel zouden volgen als het WK uit Qatar zou worden weggehaald.

Mijn uiteindelijke conclusie, hoe vervelend ik het ook vind, is gebaseerd op realiteitszin. Het WK 2022 zal naar mijn mening 'gewoon' in Qatar moeten plaatsvinden.

undefined

Frank van den Wall Bake expert sportmarketing

Als corruptie wordt vastgesteld, mag het toernooi niet doorgaan

Het feestje van de omkoper en omgekochte mag, als de corruptie wordt bewezen, niet doorgaan. Het is tijd dat Fifa een krachtig statement maakt. Want de voetbalwereld gaat niet kapot aan de slechtheid van sommigen, maar door iedereen die ernaar kijkt en niets doet. De voetbalwereld is vergeven van ik-zie-het-niet-dus-het-is-er-niet-bestuurders, die als struisvogels hun kop in het zand steken. Maar vechten tegen corruptie is noodzakelijk om het vertrouwen in de Fifa-organisatie te herstellen.

Het boek 'Foul!: the Secret World of Fifa; Bribes, Vote Rigging and Ticket Scandals' van de Britse onderzoeksjournalist Andrew Jennings dateert al van 2006. De reactie van Blatter staat op de achterzijde van het boek: 'U schrijft fictie'. Nu, bijna tien jaar later, heeft de voetbalwereld de lange arm van Amerika nodig om de anti-corruptiebal aan het rollen te krijgen.

Intussen mogen we natuurlijk niet vergeten dat 'ieniemienielandje' Qatar voor honderden miljoenen dollars een overweldigende campagne in elkaar knutselde, waar veel voetbalbestuurders van onder de indruk waren. Ter vergelijking: de Nederlandse poging het WK binnen te halen kostte ongeveer 11 miljoen euro.

Een voormalige Amerikaanse aanklager, Michael Garcia, deed achttien maanden onderzoek naar de toewijzing aan Qatar en vertelde vorig jaar aan het ethisch comité van de Fifa dat er te weinig bewijs was om het toernooi niet door te laten gaan. De overtredingen waren 'zeer beperkt in omvang'. De integriteit van het biedingsproces was volgens Garcia niet in geding. Gevolg: tot op de dag van vandaag zwoegen vooral niet-Qatarezen in de bloedhitte om de stadions af te krijgen.

Maar als corruptie nu wordt bewezen, moet het WK in Qatar worden gecanceld. Dan moeten de schuldigen de schade netjes aan iedereen vergoeden. Iedereen die oprecht vertrouwde op de eerlijkheid van de toewijzing en die geen graantje heeft meegepikt van het omkopingscircus. Iedereen, tot en met de zwoegende arbeiders in Qatar.

Als dit niet gebeurt, moet de Fifa met alle landen maar geld inzamelen voor de arbeiders in Qatar. De internationale voetbalbond zou dan eindelijk invulling geven aan de eigen doelen die zo mooi staan verwoord in de statuten, waaronder de promotie van het vo

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden