Zoönose

Moet uw kat in quarantaine? 5 vragen en antwoorden over het coronavirus in dieren

Een kat aanschouwt de lockdown in Parijs.Beeld Joris van Gennip

Na de besmetting van tijgers en leeuwen in een New Yorkse dierentuin, duikt het coronavirus op bij nertsen in Brabant. Wat betekent dit voor onze omgang met dieren? 

Een aantal soorten is kwetsbaar voor het virus, waaronder katten, zegt hoogleraar virologie Wim van der Poel van Wageningen Bioveterinary Research. Zijn onderzoekstak bestudeert de besmetting van de Brabantse nertsen en het risico op verdere verspreiding.

Ten minste acht nertsen in twee Brabantse fokkerijen zijn geïnfecteerd met het coronavirus. Hoe is dit gebeurd?

“De ziekte is waarschijnlijk overgegaan van mens op dier, door medewerkers die al verschijnselen vertoonden. Marterachtigen zoals de nerts zijn dan ook extra gevoelig voor corona. Net als mensen hebben zij een eiwit op hun longen waar het virus zich graag aan hecht; de zogenoemde ACE2-receptor. Mensen hebben deze ‘coronakapstok’ bijvoorbeeld ook op hun mondslijmvlies. Het blijkt een goede voorspeller voor mogelijke besmetting met Covid-19.”

Welke dieren in Nederland lopen nog meer een verhoogd risico op corona?

“Katten, hamsters en aapachtigen zijn om dezelfde reden ontvankelijk, evenals vleermuizen, waar het virus oorspronkelijk huisde in China. Voor deze dieren kan corona ook dodelijk zijn, maar het gaat nog om kleine aantallen. Van de zo’n twintig besmette katten wereldwijd, is er maar één sterftegeval gemeld.

“Anders dan bij de varkenspest en Q-koorts in het verleden lopen landbouwdieren weinig risico. Onderzoek wijst uit dat varkens niet gevoelig zijn voor het virus, net als geiten, schapen en koeien. De nertsenfokkerijen in Brabant lijken dus een uitzondering.”

Kunnen huisdieren het coronavirus verspreiden?

“Honden en andere populaire gezelschapsdieren zijn niet kwetsbaar voor Covid-19, maar een poes of hamster is dit dus wel. Een overdracht van huisdier op mens is nog niet waargenomen, maar we kunnen dit ook niet uitsluiten. Echter is de kans groter dat een baasje zijn kat of hamster besmet dan andersom. Als u of uw huisdier verschijnselen vertoont, geldt daarom hetzelfde als voor een gezinslid: houd afstand, en draag bijvoorbeeld handschoenen bij het verschonen van de kattenbak.”

Mag de kat nog naar buiten?

“Katten kunnen elkaar besmetten, net als de leeuwen en tijgers in een New Yorkse dierentuin. Let hier dus op als uw kat graag buiten ronddwaalt of de buren ook poezen hebben. Wanneer u of uw kat symptomen krijgt, kan het kattenluikje daarom beter dicht blijven.”

Kunnen dieren die ongevoelig lijken voor het virus alsnog corona krijgen?

“Ja, dat kan. Als de ziekte muteert kan het virus andere soorten toch besmetten, zoals honden en koeien. Mutatie is niet ongewoon: het is de reden dat mensen meerdere keren een griepje krijgen, bijvoorbeeld. Op dit moment zien we hier nog geen aanwijzingen voor.

“Daarbij wordt er nog volop onderzoek gedaan naar corona in mens en dier. Het lijstje van kwetsbare soorten zal dus ongetwijfeld langer worden. Toch speelt de pandemie zich hoofdzakelijk af onder mensen; de infectie van mens op mens indammen heeft daarom prioriteit.”

Lees ook:

Coronavirus duikt op bij nertsen; Noord-Brabant bezorgd over vee

Bij twee nertsenfokkerijen in Brabant zijn besmette nertsen gevonden. Heeft de aanwezigheid van veel vee invloed op de ziekte?

Het virus houdt zich schuil in het beest

Het nieuwe coronavirus is een zoönose, het sprong over van een dier, vermoedelijk een vleermuis. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, en zeker ook niet de laatste. De meeste nieuwe infecties komen van een dier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden