Moet Rutte zich zorgen maken over Schippers?

Schippers over het lijsttrekkerschap: "Natuurlijk kan ik dat! Waarom zou ik dat niet kunnen?"Beeld anp

Mark Rutte weigert al ruim anderhalf jaar samen te werken met de PVV, maar VVD-minister Schippers koos vandaag een andere koers dan haar partijleider. "Ik sluit de PVV niet uit. Ik sluit geen enkele partij vooraf uit", zei ze in de Volkskrant.

Schippers werd ook gevraagd of ze zichzelf in staat zag om lijsttrekker te worden. "Natuurlijk kan ik dat! Waarom zou ik dat niet kunnen?", reageerde de minister van volksgezondheid, welzijn en sport. "De kwestie is meer of ik het wil. En dat weet ik niet. Die vraag beantwoord je pas als hij aan je gesteld wordt." Ze wilde bovendien niet bevestigen dat 'de houdbaarheidsdatum van Rutte nog in orde is'.

Parlementair verslaggever Romana Abels licht toe wat haar opviel in het interview.

Moet Rutte zich zorgen gaan maken?
"Wat ik veel belangrijker vind in het interview, zijn de opmerkingen over de PVV. Geert Wilders is na zijn 'minder minder minder'-uitspraak uitgekotst door andere partijen. Rutte heeft altijd gezegd: als hij die uitspraak niet terugneemt, kunnen we niet samenwerken. Minister Schippers zegt nu: 'Waarom niet?' Dat is echt een keerpunt."

De PVV mag weer meedoen?
"Na de uitspraak over Marokkanen werd de PVV in de hoek gezet. Andere partijen ondertekenden geen moties van de PVV en de partij werd ook niet gevraagd moties van anderen te ondertekenen. Daar heeft de PVV veel last van gehad. Die straf heeft een jaar geduurd en in maart begint de rechtszaak tegen Wilders. Ik krijg de indruk dat ze zijn uitspraken dan nog niet hebben vergeven in Den Haag, maar dat het vergeten wel is begonnen.

PVV-Kamerleden zijn ook niet altijd zo onredelijk. Als Schippers met Fleur Agema over zorg praat, gaat het ook echt inhoudelijk over de zorg. Daar heeft Agema ook verstand van."

Schippers wijkt hiermee duidelijk af van Ruttes lijn. Hoe interpreteer jij dit?
"Het zou een koerswijziging van de VVD kunnen zijn of Schippers zou een gooi naar het lijsttrekkerschap kunnen doen. Ze zegt wel dat ze dan eerst gevraagd moet worden, maar ook dat is een antwoord.

2016 is het laatste jaar voor de volgende verkiezingen, dus alles wat politici zeggen moet je in dat verband zien. Edith Schippers wordt, net als Halbe Zijlstra, ook vaak genoemd als potentiële opvolger van Rutte. Ze heeft ervaring en heeft bewezen dat ze moeilijke dossiers aankan.

Aan de andere kant: waar je normaal zou verwachten dat een politicus zulke uitspraken heel bewust doet, heeft Schippers wel een verleden met onhandige uitspraken. Zo beweerde ze dat de kritiek op de Teevendeal niet toevallig in verkiezingstijd kwam. Die afspraak bleek niet op feiten gebaseerd en is behoorlijk gelogenstraft. Zo bezien kan ze wel gewoon haar gedachten over Rutte hebben uitgesproken."

Stel dat Schippers Rutte wil opvolgen, is dit dan een handige aanpak?
"Als Schippers dat wil - en dit is heel erg 'wat als' - dan zal ze de strijd aan moeten gaan. Ze staat al lang aan Ruttes zijde, maar ze hoeft hem niet voor eeuwig te steunen. Als ze hem nu aanvalt, zou dat niet ongebruikelijk zijn.

Verder zal ze een beetje moeten pionieren. De VVD heeft geen gelukkige geschiedenis als het gaat om lijsttrekkersverkiezingen. De strijd tussen Rutte en Verdonk vormde een enorm dieptepunt. Het gaat al snel beter dan dat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden