Opinie

Moet paus Franciscus de regels aanpassen?

Elke ochtend hangt paus Franciscus, in zijn eigen woorden, tegen het altaar aan in de kapel van Casa Santa Marta, waar hij woont. Beeld anp
Elke ochtend hangt paus Franciscus, in zijn eigen woorden, tegen het altaar aan in de kapel van Casa Santa Marta, waar hij woont.Beeld anp

Hij kan het doen, vandaag nog. Paus Franciscus heeft alle ruimte om plotsklaps kerkelijke regels te veranderen. Hij zou kunnen verklaren dat homo's ook in de kerk kunnen trouwen. Of dat katholieken met een tweede liefde na hun scheiding heus wel geheiligd brood en wijn mogen ontvangen in de kerk. Of dat vrouwen vanaf nu diaken kunnen zijn, een ambt dat een stapje lager is dan dat van priester. Hij zou het zomaar kunnen doen.

Monic Slingerland

Elke ochtend hangt paus Franciscus, in zijn eigen woorden, tegen het altaar aan in de kapel van Casa Santa Marta, waar hij woont. Dan mijmert hij wat over wat er die dag op hem afkomt.

Als hij dan een briljante ingeving krijgt, kan hij die zonder overleg gewoon doorvoeren. Soms doet hij dat ook. Zoals onlangs nog, bij het aankondigen van een Heilig Jaar. Niemand wist ergens van. Zo maakte de paus het ook simpeler en goedkoper om het kerkelijk huwelijk te ontbinden. Of ze er nu blij mee zijn of niet, katholieke geestelijken moeten het ermee doen. Ze kunnen geen motie van wantrouwen indienen.

Tweederangs-katholieken?
Deze weken zijn zo'n 270 bisschoppen bijeen in Rome om over het gezin te spreken. Aan het eind van de synode is er een stemming. Maar een synode is geen parlement. Paus Franciscus kan de mening van de bisschoppen volledig naast zich neerleggen en knopen doorhakken volgens zijn eigen inzicht.

Daar hoopt menige katholieke gelovige ook op. Zou dit geen mooi moment zijn om de kerk eens bij de tijd te brengen? Het is toch niet meer haalbaar om tegen gescheiden gelovigen te zeggen dat ze tweederangs-katholieken zijn? Of tegen lesbische stellen en homogeliefden die trouw en toegewijd leven en ook nog elke zondag naar de kerk gaan?

Het lijkt een gelopen race. Doen! klinkt het in menige katholieke kring.

Maar dan zijn er ook die elf Afrikaanse geestelijken. Niet doen! waarschuwen ze de paus in een felle brief. Als het bij jullie in het Westen geen zonde meer is om na een scheiding opnieuw een relatie te hebben, dan moet bij ons in Afrika de polygamie ook maar van het lijstje met zonden verdwijnen. En dan mag overspel voortaan ook.

Verdeeld
Het Westen maakt de eigen cultuur weer eens tot norm, zeggen de Afrikaanse geestelijken. En dat terwijl de kerk in het Westen krimpt en die in Afrika groeit. Daarmee hebben ze een punt.

Over dit soort kwesties is de katholieke kerk ernstig verdeeld. Stel dat de paus na zijn ochtendmijmering besluit dat liefde na een scheiding geen zonde meer is, dan zou het nog wel eens kunnen dat de Afrikaanse kerken voor zichzelf gaan beginnen. Een kerkscheuring, met alle verwarring die daarbij hoort.

Maar wie weet zijn er toch vele Afrikaanse katholieken die zich getroost en gesteund voelen als de paus de kerkelijke regels op deze manier verandert.

Stel dat u de paus iets zou mogen influisteren. Wat zou u zeggen: de regels versoepelen, of toch maar niet?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden