Column

Moet Nederland meer vluchtelingen opnemen?

Bootvluchtelingen in een schip van de Italiaanse marine bij het eiland Lampedusa.Beeld AP

MONIC SLINGERLAND - Zorgelijke cijfers overspoelen de Europese burgers. Meer dan 100.000 vluchtelingen hebben dit jaar aan de zuidkust van dit continent voet aan wal gezet. Ruim vijf keer zo veel als acht jaar geleden. Bij die oversteek op overvolle bootjes zijn bijna tweeduizend vluchtelingen omgekomen.

Nu ligt dat Italiaanse vluchtelingeneiland Lampedusa een flink end weg van Scheveningen of Rotterdam. Maar het is geen optie om als bewoner van een klein land aan de Noordzee met ontzetting de beelden te zien van de Italiaanse kustwacht die met mondmaskers voor de menselijke lading van de bootjes inspecteert en daarna over te gaan tot de orde van de dag.

De zorgen over migratie zijn grenzeloos, maar volgens Hein de Haas, bijzonder hoogleraar migratie (Universiteit Maastricht) trekt sinds 1960 niet een groeiend, maar een constant deel van de wereldbevolking naar elders. Geen paniek dus, zegt hij. Niet de armoede in hun vaderland doet de vluchteling vertrekken, maar juist de toegenomen rijkdom, die net dat beetje geld oplevert om de ronselaar te betalen. Migratie is een blijvend onderdeel van het menselijk bestaan. Zeker niet iets dat opgelost of beëindigd kan worden.

De Zweedse aanpak van migratie, zoals vandaag beschreven in De Verdieping, gaat niet uit van paniek of een probleem. Syrische migranten kunnen er aan het werk, in plaats van afgeweerd te worden of opgesloten in jarenlange afwachting van de uitkomst van procedures, zoals in Nederland het geval is.

Nu is Zweden een heel stuk leger dan Nederland, maar ook Duitsland heeft vluchtelingen uit Syrië ruimhartig toegelaten.

Bootvluchtelingen vormen maar een klein deel van de stroom migranten die naar Europa trekt. Maar wel een deel dat het probleem zichtbaar maakt.

Voor de vluchtelingen zelf is het duidelijk. Hun vaderland biedt zo weinig perspectief dat ze er een levensgevaarlijke tocht, die bovendien soms duizenden euro's kost, voor over hebben om alles achter zich te laten. Het woord profiteur is in dat verband misplaatst. Even voor de duidelijkheid: meer dan drie miljoen Syriërs hebben hun land verlaten. Meer dan een miljoen zijn neergestreken in buurland Libanon - dat veel kleiner is dan Nederland - en enkele tienduizenden van hen zijn als bootvluchteling de Middellandse Zee opgegaan. Nederland heeft 250 Syrische vluchtelingen opgevangen.

De Noord-Europese landen hebben het exploderende aantal bootvluchtelingen tot nu toe vooral als een Zuid-Europees of zelfs Italiaans probleem gezien. Deze week klonk de oproep vanuit de EU voor een gezamenlijk Europees initiatief, waarbij in ieder geval elk land de toelatingsregels versoepelt. Zweden en Duitsland hebben dit al gedaan.

Mijn vraag is: moet Nederland zich hierbij aansluiten en ook ruimhartiger vluchtelingen opnemen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag in de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden