Column

Moet Nederland ingrijpen op Sint-Maarten?

Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Ingrijpen in een ex-kolonie, het blijft een gevoelige kwestie. 

De inwoners van Sint-Maarten wachten sinds 6 september, toen het oog van orkaan Irma over het eiland trok, op structurele wederopbouw. Daarvoor heeft Nederland 550 miljoen euro klaarliggen. Met dat geld kunnen huizen en scholen herbouwd worden, de watervoorziening en andere basisvoorzieningen op peil gebracht zodat het gewone leven weer hervat kan worden. De paar honderd kinderen die nu niet naar school kunnen als gevolg van de orkaanschade, kunnen dan weer aan hun toekomst bouwen.

Maar een politieke impasse, deels gevoed door de gezamenlijke geschiedenis van Sint-Maarten en Nederland, heeft de geldstroom stilgelegd voor die op gang is gekomen. De meest urgente barrière is de kwestie van de verkiezingen. Omdat premier Marlin, weggestuurd omdat hij op allerlei manieren hulp en wederopbouw tegenhield, kort voor zijn vertrek het parlement ontbonden heeft, zijn er eerst nieuwe verkiezingen nodig voor er een regering is waar Nederland zaken mee kan doen. En verkiezingen houden in een land waarin de infrastructuur zo beschadigd is, is een mission impossible. Patstelling dus. Hoe kom je daar uit?

Burgerpetitie 

Via een filmpje op sociale media, Operation 51, is een burgerpetitie gestart om de verkiezingen op Sint-Maarten uit te stellen. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zei deze week dat hij het een goed idee vindt als de verkiezingen uitgesteld worden. Staatssecretaris Raymond Knops van koninkrijksrelaties zinspeelde ook op uitstel, en op ingrijpen van Nederland, zodat de hulp kan beginnen.

Nederland moet op de een of andere manier ingrijpen, vindt ook Van Raak. Er is op Sint-Maarten sprake van slecht bestuur, en de inwoners hebben daarvan te lijden.

Precair 

Ingrijpen is inderdaad een mogelijkheid, laat het statuut zien, dat de verhouding tussen het eiland en Nederland beschrijft. Maar juist omdat die verhouding precair is, door de gedeelde geschiedenis, is het misschien zaak terughoudend te zijn met ingrijpen en het eiland zelf de weg naar wederopbouw te laten kiezen. Of is juist die gedeelde geschiedenis een reden om verantwoordelijkheid en solidariteit te tonen en inderdaad in te grijpen, omdat Sint-Maarten daar door het slechte bestuur nu niet toe in staat is.

Nederland heeft van begin af aan voorwaarden gesteld aan de hulp, om te voorkomen dat door corruptie een deel van de noodhulp niet op de bedoelde bestemming terechtkomt, maar in de zakken van degenen die toch al niet te klagen hebben. Om te garanderen dat die 550 miljoen echt besteed gaat worden aan wederopbouw heeft Nederland als voorwaarde gesteld dat er een Integriteitskamer komt, een plan dat overigens al veel langer bestaat, en dat er grensbewaking komt door de marechaussee. Een deel van de inwoners van Sint-Maarten stemt in met deze voorwaarden, omdat ze de corruptie zat zijn en een goed bestuur willen

Wat vindt u: moet Nederland ingrijpen op Sint-Maarten en het bestuur (tijdelijk) overnemen? Of het aan Sint-Maarten zelf laten?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Lees hier meer vragen van Monic Slingerland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden