Moet je huiswerk en cijfers wel in de gaten houden op Magister?

De moeder hoorde pas op tv dat Paul de Leeuw in zijn programma 'Pauls Puber Kookshow' het digitale schoolsysteem Magister in één adem noemen met de NSB: hartstikke fout. Het bracht haar weer aan het twijfelen. Want het went niet, dat spieken of meegluren. Het voelt absoluut niet goed om over de schouder van haar veertienjarige dochter cijfers en huiswerk te controleren. Om te kijken of al die uitval van eerste lesuren klopt, of dat er toch wordt gespijbeld.

Moet ze het loslaten, niet inloggen en vertrouwen op de informatie die haar dochter sporadisch deelt? Of lijkt het dan dat ze niet betrokken is bij het schoolleven en de prestaties van haar puberdochter? Ze hoort namelijk ook steeds meer verhalen van ouders die er door een mentor op worden aangesproken dat ze 'moeten' meekijken op Magister. Omdat de papieren schoolkrant is vervangen door een digitale nieuwsbrief, omdat ze alleen via Magister kunnen ziek melden of inschrijven voor de ouderavond - die gelukkig nog wel ouderwets 'live' is - met de eierwekker op de lessenaar.

"Controle is geen wantrouwen. Misschien moet deze moeder die wijze woorden als leidraad nemen voor het meekijken op Magister", zo reageert Marina van der Wal. De opvoedkundige en auteur van opvoedboeken vraagt zich af of er voor de moeder een reden is waarom ze vanuit wantrouwen haar dochter wil controleren. Waarom voelt het aan als gluren en spieken? Veel beter zou zijn als ze het ziet als 'gewoon op de hoogte blijven van de vorderingen en schoolinformatie'.

"Maar", zo vervolgt Van der Wal, "gaat deze vraag eigenlijk niet over het feit dat de moeder het krachtenveld van het loslaten aan het ontdekken is? Dat loslaten is noodzakelijk voor de ontwikkeling als het gaat om zelfstandig worden en leren je eigen, verstandige beslissingen te nemen. Dat leer je door vallen en opstaan én door ruimte te krijgen. Ook ruimte voor het maken van fouten."

Als de moeder merkt dat ze Magister gaat gebruiken om haar dochter te controleren, is het volgens Lucy Groen, jongerencoach en auteur van het boek 'Pubers, en de kunst van het loslaten', tijd voor enige zelfreflectie. Wat is de reden van die controledrang? Groen komt vervolgens tot dezelfde vraag als Van der Wal: heeft de moeder, net als zoveel ouders, soms moeite met het loslaten van haar dochter?

"Bedenk dan", aldus Groen, "dat pubers af en toe moeten kunnen struikelen, om daar vervolgens weer lessen uit te leren. Ouders spelen daar een belangrijke rol in. Geef je dochter dus je vertrouwen en een gevoel van autonomie. Zo leert ze om te gaan met het dragen van verantwoordelijkheid. Ondersteun waar nodig, maar zit er niet te veel bovenop."

Van der Wal raadt de moeder aan haar dochter uit te nodigen om met enige regelmaat samen op Magister naar de resultaten te kijken. En alles wat eerder en door de dochter zelf verteld wordt, beloon dat met het stellen van vragen. Maar vermijd, zo besluit Van der Wal, 'moederlijke' opmerkingen, verwijten of adviezen 'hoe het beter moet'.

Maar het begint, zo zegt ook Lucy Groen, met het advies Magister niet als een ' meegluur-systeem' te zien. "Het is gewoon een digitaal systeem waarmee je je als ouder op de hoogte kunt stellen van alles wat met school te maken heeft. Daar hoort ook bij dat je de cijfers van je kind kunt zien, data van toetsen en andere informatie vanuit school. Een prima informatiebron dus."

Er is dus niks fout met Magister, zegt Groen. Maar veel belangrijker dan dat systeem is volgens haar: "Blijf vooral ook met je kind in gesprek over school. Toon betrokkenheid bij en belangstelling voor het (school)leven van je dochter. Over alles wat haar bezighoudt. Open en zonder oordeel."

Reageren? Zelf een vraag insturen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden