Moet je als christen nog PvdA kiezen?

Ik slaakte een zucht van verlichting bij de val van het gedoogkabinet. Ik heb me vergist. Het kan nog erger. Nu wordt de Ikon opgeblazen door staatssecretaris Dekker, die persoonlijk vindt dat religie achter de voordeur thuishoort.

Zo maakt dit kabinet een einde aan een oecumenische omroep die sinds haar oprichting in 1946 bericht over plekken waar grof onrecht gebeurt. Of dat nu ging over de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika of over de kerk in Latijns-Amerika die opkwam voor de armen.

De Ikon krijgt sinds haar oprichting kritiek vanuit de politiek en vanuit de kerken. De term 'linkse kerk' valt geregeld. Immers, wat hebben evangelie, kerk en politiek met elkaar te maken? De Ikon kan dat glashelder uitleggen. Nu wordt deze kritische oecumenische omroep om zeep geholpen onder verantwoordelijkheid van een PvdA-minister. De PvdA is net zoals de Ikon (toen nog Ikor geheten) in 1946 opgericht. Veel christenen namen na de Tweede Wereldoorlog afscheid van de christelijke politiek. Ze braken door naar de PvdA, waarin ze samen met niet-christenen werken aan een rechtvaardige wereldsamenleving.

Wordt het nu geen tijd dat christenen die hun stem aan de PvdA en aan de VVD gegeven hebben, eens grondig nadenken over de vraag of ze partijen willen steunen die de christelijke godsdienst achter de voordeur willen opsluiten? Ik voel me als een vis in het water binnen een publiek bestel waar ruimte is voor een kleine levensbeschouwelijke omroep zoals de Ikon. Die ruimte is er vanaf 2016 niet meer. Woedend ben ik om deze aanslag op een bijna 70-jarige omroep. Ik weet het, woede werkt niet in de politiek. Altijd blijven glimlachen. Ik doe niet mee. Er is ook nog zoiets als heilige verontwaardiging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden