Moet je aanstoot nemen aan het nep-Marokkaans van je zoon?

Een jongen (17) vindt alles ssssoooo dom! Waarom praat hij niet normaal?!

'Gallo' zegt een jongen (17) bij binnenkomst. Hij smijt zijn tas naast de koelkast, ploft neer op een stoel. 'Gallo', zegt hij nogmaals, 'ik ben moe, ik wil zzzzzzzlapen'.

Daarna doet hij verslag van de dag in een taal die hij en zijn vrienden uit 5 vwo erg grappig vinden: nep-Marokkaans, doorspekt met slang van de straat. Die zemmer (homo) van wiskunde was weer sssssoooo dom; morgen is er een fissa (feest), dan komt die meisje ook; een botte klasgenoot gedraagt zich als een heloef (varken).

Al vindt zijn moeder deze act bij vlagen best geestig, ze krijgt er ook de kriebels van. Haar zoon kan gewoon praten, keurig zelfs, waarom bedient hij zich zo vaak van deze fantasietaal? En is die, vanwege de verwantschap met het Nederlands van Marokkanen, niet in wezen racistisch?

Nee hoor, zegt Hans Kaldenbach geruststellend. "Dat is haar eigen overgevoeligheid. Voor veel jongeren is die taal normaal. Ze vinden het lekker om zo te chillen." Kaldenbach bestudeerde het jonge volk intensief voor zijn boeken 'Hangjongeren' en 'Respect! 99 tips voor het omgaan met jongeren in de straatcultuur'. En hij weet: "Met hun vrienden móeten ze straattaal spreken, anders liggen ze eruit."

Is dat kromme gepraat erg? Niet voor deze keurige jongen uit 5 vwo, stelt Kaldenbach: "Als kinderen óók Algemeen Beschaafd Nederlands spreken, dan is die straattaal spielerei." Een groter probleem heeft het meisje uit 2 vmbo dat hij vorige week sprak. "Zij zei consequent 'die huis'. Ik zei: Geen werkgever wil je zo hebben."

Kortom: zijn de fouten tegen het Nederlands expres gemaakt? Weet de jongen dat er een correct alternatief is? Is die straattaal geen binnenkant, maar 'buitenkant-identiteit'? Ach, zegt Kaldenbach: "Dan gaat het gewoon voorbij als ze twintig zijn."

Ook pedagoog Micha de Winter adviseert deze moeder om niet te zwaar te tillen aan de act van haar zoon. "Een beetje belachelijk maken, parodiëren, mensen nadoen die slecht Nederlands spreken; dat is een grapje, heel gewoon."

Natuurlijk kan humor over de rand gaan. "Harde jodenmoppen, Marokkanenmoppen, negergrappen, dáár zou ik wel iets van zeggen." Het gaat om de tóón, weet De Winter. "Keihard racisme, dat voelt iedereen." Maar steekt er geen kwaad achter? "Dan zou ik zeggen: licht en luchtig. Relax."

Reageren? Zelf een opvoedvraag insturen? Mail opvoedvraag@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden