'Moet ik een gezonde 25-jarige zwangere doorsturen?'

Interview | Verloskundige vindt dat gynaecologen onnodig de controle willen overnemen

Geruzie tussen gynaecologen en verloskundigen? Pffff. De Amsterdamse verloskundige Lotte Ouwehand (34 jaar) heeft er schoon genoeg van. "Op de werkvloer gaat het hartstikke goed. Ik merk niks van haat en nijd."

Bij haar praktijk Witsenkade Verloskundigen melden zich elke maand dertig tot veertig zwangeren vrouwen. "Het merendeel van de zwangerschappen is ongecompliceerd; het zijn gezonde, jonge vrouwen." Mankeren zij toch iets, hebben ze ooit een operatie aan de baarmoedermond gehad, heeft de zwangere onverklaarbare klachten of twijfelt ze over de groei van de baby, dan overlegt ze met het ziekenhuis. Dat is een heel kort lijntje, vertelt Ouwehand. "Ik bel op en zeg: Dick, ik weet het niet met deze dame. Wil jij meevoelen? Of een hartfilmpje draaien?"

Elke week zit ze aan tafel met een gynaecoloog van het Onze Lieve Vrouwengasthuis, een kinderarts, vaak ook een verpleegkundige. Dan bespreken ze probleem- en twijfelgevallen, al dan niet anoniem. Daarover is Ouwehand heel tevreden, méér betrokkenheid van de gynaecoloog is echt niet nodig.

Het idee dat die elke zwangere vrouw zou moeten zien of bespreken? Daarover is ze "echt verbouwereerd. Ik heb een 25-jarige die niet rookt, niet drinkt en heel bewust zwanger is geworden. Moet ik deze mevrouw dan met een gynaecoloog bespreken?"

Ze ervaart dit voorstel van gynaecologenvereniging NVOG zelfs als kwetsend, als onnodige controle. "De hele dag ben ik alleen maar aan het checken: Ben jij gezond zwanger? Dat is mijn vák. Stel je voor dat iedereen standaard naar de kaakchirurg gaat en dat die de meeste mensen weer naar de tandarts doorverwijst. Wat is daar de winst van?"

Ervaart zij 'schotten' in de praktijk, tussen haar en het ziekenhuis? "Schot klinkt slecht, het is een beangstigend woord, alsof daarachter een zwart gat is. Maar dat is er helemaal niet; we dragen onze cliënten netjes over. Er is natuurlijk wel een scheiding: ik doe geen keizersnedes en een gynaecoloog doet geen thuisbevallingen. Schoenmaker, blijf bij je leest."

In juni hoopt Ouwehand zelf van haar derde kind te bevallen; ze weet dus waar een zwangere vrouw behoefte aan heeft. "Als er tijdens mijn bevalling iets gebeurt, wil ik dat de gynaecoloog op de hoogte is van mijn conditie. Daarvoor is een soepele overdracht nodig tussen mijn verloskundige en het ziekenhuis. Een elektronisch patiëntendossier zou daarbij kunnen helpen, dáár is volgens mij veel winst te behalen. Maar of deze gynaecoloog, of diens collega, mij acht maanden geleden een keer heeft gezien? Dat maakt mij echt niks uit."

Het is waar dat het overgrote deel van de vrouwen uiteindelijk een keer bij de gynaecoloog belandt. "Maar dat betekent niet dat die ook het grootste deel van het werk doet. De gynaecoloog kan een vrouw veertig minuten op de OK helpen als ze gehecht moet worden of de placenta niet komt bij de geboorte. Terwijl ze alles daarvóór bij de verloskundige heeft gedaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden