Moet ik de eetobsessie van mijn dochter accepteren?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,

Mijn dochter van 17 is volgens mij sinds een paar maanden flink aan het doorslaan op eetgebied. Ze volgt een sportopleiding en doet ook in haar vrije tijd veel aan fitness. Op enig moment is ze begonnen met proteïnepoeder waar ze dagelijks minstens twee shakes van drinkt. Ze betaalt dat zelf. Daarnaast wil ze ook ander eten dan wat ik kook. Ze eet vooral kipfilet, blikken tonijn, heel veel eieren en humus. Van de eieren gooit ze het eigeel weg en eet alleen het eiwit. Ik heb deze voedingswaren meestal niet in huis, althans niet in de hoeveelheden die zij eet. Daarom heeft ze een aantal weken zelf haar boodschappen gedaan op mijn kosten. Dit gaat me echter tegenstaan. Behalve dat ik die aparte maaltijden vervelend vind aan tafel, is het ook een aardige kostenpost. Om het zo goedkoop mogelijk te houden, koopt zij dan weer kipfilet van plofkippen en ik geef mijn geld daar liever niet aan uit.

Raar dieet

Beatrijs Ritsema

Beste Raar dieet,

Dit ziet er niet zo best uit. De voorbeelden die u noemt, proteïnepoeders, eidooiers weggooien zijn behoorlijk alarmerend. Obsessies met bepaalde voedingsmiddelen en diëten zijn altijd vervelend voor de omgeving. Wie ertegen in probeert te gaan, betreedt een mijnenveld. Uw dochter is 17 en woont nog thuis. Het thuis wonen zou een reden kunnen zijn om haar voor te houden dat ze gewoon met de pot mee moet eten. Tenslotte maakt u het eten klaar, u betaalt voor de supermarkt en u bent geen restaurant. Alles wat ze naast of in plaats van uw maaltijden wil eten, moet ze dan maar op eigen kosten aanschaffen, voor zover haar budget dit toelaat. Maar misschien is er meer aan de hand. Misschien probeert uw dochter af te vallen, omdat ze ook zo intensief met sport bezig is of is er sprake van orthorexia: een ongezonde fixatie op zogenaamd gezond eten.

Dit zijn lastige onderwerpen om te bespreken, maar als eten zo belangrijk voor haar is, kunt u haar voorstellen om eens adviesje in te winnen van een diëtist. Die kan met autoriteit zeggen dat proteïnepoeders onzin zijn bij een evenwichtig menu en dat het prima is om regelmatig een ei te eten, maar dat het nergens op slaat om van zes eieren het eiwit te eten en de dooiers weg te gooien. Een diëtist kan ook alternatieven aanreiken voor kipfilets uit de legbatterij.

Als moeder zult u er niet in slagen om het eetpatroon van uw dochter bij te sturen. Zij zal alles wat u zegt naast zich neerleggen. Maar voor de raadgevingen voor gezond eten van een diëtist is zij misschien wél gevoelig. Probeer haar zo ver te krijgen dat ze voedingsadvies inwint bij een diëtist, een consult waarvan u als moeder dan de kosten op u neemt. Het is een investering die zich hopelijk terugverdient in een minder verkrampte omgang van uw dochter met eten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden