Moderne manieren

'Moet ik altijd een cadeau meenemen naar een bruiloft?'

Beatrijs Ritsema. Beeld Maartje Geels

Elke week beantwoordt Beatrijs Ritsema drie prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort. 

Beste Beatrijs,

Onlangs lag er op een balie in onze kerk een trouwaankondiging. Het was een uitnodiging van een jong stel om de kerkelijke inzegening van hun huwelijk bij te wonen. Ik ken hen niet goed, maar het zijn aardige, jonge mensen. In de uitnodiging stond verder niets over een receptie of feest. Van buren hoorde ik dat er ’s avonds een huwelijksfeest voor genodigden zou zijn. Op de uitnodiging voor de kerkdienst werd een dresscode vermeld en tevens een cadeautip in de vorm van een envelopje. Stel dat ik erheen zou gaan omdat ik trouwdiensten altijd mooi vind om bij te wonen, moet ik me dan aan de dresscode houden en een envelop met inhoud geven?

Cadeautip voor kerkdienst

Beste Cadeautip voor kerkdienst,

Kerkelijke huwelijksinzegeningen staan wel vaker open voor belangstellenden uit de gemeente. Maar het is niet correct om van niet persoonlijk uitgenodigde kerkbezoekers een cadeau te verwachten. Evenmin is het correct om deze belangstellenden een kledingcode op te leggen. Naar de kerk mogen mensen komen zoals ze zijn - ook in hun dagelijkse kloffie, waar ze toch meestal een jas overheen dragen. Cadeau en kledingcode zijn gekoppeld aan sociaal vertier: een receptie, een diner of een feest. 

Dit bruidspaar is erop gericht de boter te braden uit hun huwelijksdag door entreegelden te heffen voor iedereen met maar een vleugje belangstelling. Er zullen niet veel gemeenteleden te porren zijn om te betalen voor een kerkdienst, ook al wordt er een huwelijk ingezegend. Wegblijven is het devies en als u er toch heen wil, ga dan zonder plichtplegingen.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.

Het archief van deze rubriek is hier te vinden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden