Consult

Moet ik aan mijn levensverzekering doorgeven dat ik rook?

Ook iemand die maar eens per jaar rookt is een roker. Beeld Colourbox
Ook iemand die maar eens per jaar rookt is een roker.Beeld Colourbox

Ben je een roker als een paar keer per jaar een sigaartje rookt? En moet je dat doorgeven aan je levensverzekering?

Een lezer rookt af en toe een sigaartje. Dat ritueel waaraan hij is verknocht, lijkt behoorlijk prijzig uit te pakken nu hij een levensverzekering wil afsluiten. In de vragenlijst krijgt hij drie opties voorgeschoteld: hij heeft nooit gerookt, hij is twee jaar geleden gestopt óf hij rookt. Maar de lezer voelt zich in geen van de categorieën helemaal thuis.

Voor nooit-rokers is de levensverzekering zo’n vijftien euro goedkoper, voor twee-jaar-gestopte-rokers scheelt het tien euro. Die maandelijkse hijsjes kosten dus al gauw 150 euro – of meer – per jaar. Dat heeft de lezer er niet voor over. Hij weet niet wat te doen of in te vullen. De laatste keer dat hij een bolknak aanraakte was drie maanden terug.

De lezer vraagt zich allereerst af of hij wel een roker genoemd kan worden. Wat is de definitie van roken? “Het is lastig”, reageert Marc Willemse van het Trimbos Instituut, waar hij coördinator tabaksontmoediging is. “Als hij twee sigaren rookt en niet over de longen, dan is dat natuurlijk een ander verhaal dan een pakje sigaretten per dag.”

Gezondheidsverklaring

Navraag bij Independer, onafhankelijk adviseur bij verzekeringen, leert: “Al rookt iemand alleen maar met oud en nieuw dan nog wordt hij al gezien als roker. Dus ook deze persoon rookt.” Een woordvoerder van verzekeraar ­Nationale Nederlanden stemt daarmee in. “Hoe weinig je ook rookt, je moet het invullen op de gezondheidsverklaring.”

Maar als mensen een levensverzekering afsluiten, krijgen zij geen nicotinetest thuisgestuurd om te controleren of zij hun formulier wel juist hebben ingevuld, laat de woordvoerder weten. Volgens Nationale Nederlanden ‘gaat dat in vertrouwen’. Dus de lezer wordt – als hij liegt over zijn rookgedrag – niet direct ontmaskerd.

Maar afhankelijk van zijn leeftijd en de hoogte van het bedrag waarvoor hij zich wil verzekeren, kunnen verzekeraars naast een gezondheidsverklaring vragen om een medische keuring: een bezoekje aan de internist, maar ook een test naar sporen van nicotine kan hierbij horen: de zogenaamde cotininetest.

Zeker tot vier dagen na het roken is deze stof – de resten van nicotine – traceerbaar in urine of bloed. Als de lezer niet al te vaak naar de sigaar grijpt, hoeft hij zich hier geen zorgen over te maken. Volgens Marc Willemse zijn deze tests daarbij niet altijd even betrouwbaar, omdat ook bepaald eten voor cotinine in je bloed kan zorgen.

Nabestaanden

Als de verzekering eenmaal loopt, hebben verzekerden een meldplicht: als zij zijn gestopt met roken of juist begonnen, moeten zij dit doorgeven. Dat controleren verzekeraars ook door zo’n test af te nemen.

Verzekeraars hebben het recht om de uitkering te korten als na iemands overlijden duidelijk is dat roken hiervan de oorzaak is, laat Independer weten. Als ze dit vermoeden kunnen zij medische informatie opvragen bij een huisarts of arts over een persoon om dit te controleren. De uitkering kan zelfs worden opgeheven of flink naar beneden gaan: zeer ongunstig voor de nabestaanden.

Over het algemeen, zegt Willemse, geldt dat het risico op longkanker pas na tien jaar stoppen met roken is gehalveerd. Al ligt het er natuurlijk aan of de lezer de sigaar over zijn longen rookt en hoe lang hij dit al doet. Hoe dan ook blijven de effecten van roken lang zichtbaar in de longen. Wat de lezer moet invullen? Willemse: “Dat is een vraag voor hem en zijn geweten.”

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Heeft u ook een gezondheidsvraag van wat voor aard dan ook? Stuur een mail naar gezondheid@trouw.nl. Eerdere afleveringen van Het Consult vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden