Moet iedereen online gelijke kansen krijgen?

Sommige websites zorgen voor veel meer dataverkeer dan andere sites. Netneutraliteit houdt in dat ze desondanks gelijk blijven. Beeld afp
Sommige websites zorgen voor veel meer dataverkeer dan andere sites. Netneutraliteit houdt in dat ze desondanks gelijk blijven.Beeld afp

Nederland koos in 2012 voor netneutraliteit, Europa in 2014 en dit jaar moeten de Verenigde Staten de knoop doorhakken. Wat is netneutraliteit ook alweer en waarom bemoeit BlackBerry zich ermee?

Redactie

Netneutraliteit betekent dat internetproviders alle websites en diensten gelijk moeten behandelen. Niemand mag voorrang krijgen of juist worden afgeknepen omdat hij niet wil bijbetalen. Ook websites die veel data slurpen, zoals Netflix, moeten een gelijke behandeling krijgen. Gebruikers van dit soort diensten hoeven daardoor ook niet extra te betalen.

Is netneutraliteit al bij wet geregeld?
In Nederland en in Europa wel. Nederland regelde netneutraliteit in 2012 bij wet en het Europees Parlement stemde in 2014 in met plannen om netneutraliteit in heel Europa in te voeren. In februari wordt bekend wat er in de Verenigde Staten gaat gebeuren - dan stemt de Federal Communications Commission (FCC), een onafhankelijke commissie die de communicatieregels voor de VS opstelt, over de invoering van netneutraliteit.

Wat zijn de voors en tegens?
Voorstanders van netneutraliteit zijn bang dat kleine innovatieve bedrijven en niet-commerciële aanbieders van informatie het anders kunnen schudden. Zij willen niet dat internetverkeer alleen nog maar weggelegd is voor wie het kan betalen. Niemand minder dan de Amerikaanse president Obama koos onlangs hun kant. Hij vindt dat de FCC internetproviders als nutsbedrijven moet gaan behandelen. Maar de Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Congres, zijn tegen strengere regels voor internetbedrijven en zinnen al bij voorbaat op een wet om die te blokkeren.

Wat heeft BlackBerry met deze discussie te maken?
BlackBerry lijkt er van te balen dat makers van apps zich vooral richten op de besturingssystemen Android en iOS, terwijl ze BlackBerry links laten liggen. Als er netneutraliteit komt, waarbij alle websites gelijke kansen krijgen, moet er volgens BlackBerry-CEO John Chen ook 'contentneutraliteit' komen. Het zou volgens hem niet eerlijk zijn als BlackBerry-gebruikers niet van dezelfde apps kunnen genieten als mensen met een Android- of iOS-smartphone. Chen stuurde onlangs een brief aan het Amerikaanse congres om ontwikkelaars bij wet te verplichten om apps voor meer platforms beschikbaar te stellen dan alleen Android en iOS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden