Opinie

Moet het budget van defensie met miljarden omhoog?

Minister van Defensie Hennis-Plasschaert met de piloten na de landing op vliegbasis Leeuwarden. Beeld anp
Minister van Defensie Hennis-Plasschaert met de piloten na de landing op vliegbasis Leeuwarden.Beeld anp

De nieuwe JSF vloog deze week een rondje boven Nederland, boven de Kinderdijk en paleis Het Loo in Apeldoorn. Waar het gevechtsvliegtuig heengaat als het om het serieuze werk gaat is maar de vraag. Het kan een missie zijn in Irak of bij een nieuwe brandhaard. Maar nu de dreiging aan de oostgrens van Europa en ook ten zuiden ervan toeneemt zullen de gevechtsvliegtuigen misschien wel richting Rusland of Libië gestuurd worden.

Monic Slingerland

Als het aan de Navo ligt moet Nederland flink meer geld uitgeven aan defensie, liet Navo-chef Jens Stoltenberg deze week publiekelijk aan premier Rutte weten. Het lijkt misschien heel wat, zo'n JSF die een rondje boven Nederland vliegt, maar de werkelijke staat van defensie is bedroevend.

'Pang-pang-pang'
Tanks zijn er niet meer, voertuigen blijven stilstaan doordat reserveonderdelen ontbreken en omdat er niet genoeg kogels zijn moesten militairen bij een schietoefening vorig jaar nog 'pang-pang-pang' roepen. De missies in het buitenland vergen zo ongeveer alles wat kan rijden, vliegen of varen. Nederlandse militairen kunnen in eigen land niets anders meer dan te voet oefenen voor een oorlog. Zie dan maar eens de Rus buiten de deur te houden. Of terroristen die via Libië binnenkomen. Pijnlijk was ook dat de Nederlandse F16's in Syrië nauwelijks echt in actie konden komen omdat ze geen goede communicatieapparatuur hadden om met de Amerikanen te overleggen. Wel een dure auto, geen TomTom. Hoe noemen we dat? Pennywise and poundfoolish.

Defensie lijkt op een voetbalclub die in de eredivisie speelt, maar wel het stadion heeft verkocht, zei voormalig landmachtcommandant Mart de Kruif dit jaar.

De vraag van Monic Slingerland
Iedere week stelt Monic Slingerland, chef opinie, een vraag aan de lezers van Trouw.

Er is minstens twee miljard euro nodig om defensie weer voldoende basisvoorraad te geven, liet minister Hennis onlangs weten. Dan besteden we evenveel aan defensie als de andere Navo-landen: 1.43 procent van het bruto binnenlands product. Maar waar te beginnen? Bij de reserveonderdelen? Kogels? Of juist bij de apparatuur die nodig is voor de oorlog van de toekomst: drones, slimme onderzeeërs. Die laatsten kosten overigens een miljard per stuk. We hebben er vier. Om die te vervangen is binnen tien jaar dus vier miljard nodig.

Bezuinigingen
Nederland heeft veel op defensie bezuinigd. Het geld kon beter naar ontwikkelingssamenwerking gaan, naar zorg en onderwijs, in plaats van in tanks en ander wapentuig gestoken te worden, was lange tijd het algemeen gevoel. Dat was in de tijd dat duidelijk was waar de vijand zat: in Rusland.

Maar nu zijn militairen vooral op vredesmissie. En nu is de vijand niet zozeer een staat, maar een pop-up vijand, een groep terroristen, rebellen of piraten die in een woestijn, in grotten of in bergachtig gebied zich schuilhoudt en van daaruit aanvalt.

De internationale samenwerking vraagt van Nederland inzet op verschillende plaatsen. Bezuinigen op defensie betekent dat we weinig kunnen betekenen voor bedreigde inwoners van Mali, Syrië of Afghanistan. Minder materieel betekent ook pijnlijke keuzes. Willen we op de Middellandse Zee mensensmokkelaars tegenhouden? Dan hebben we geen schip meer ter beschikking om de piraten in de buurt van Somalië dwars te zitten. Kiezen we voor het onderhoud en voor reserveonderdelen van de huidige voertuigen en niet voor aankopen, gericht op nieuwe oorlogvoering, dan zitten we over tien jaar met een verouderd materieel.

Wat vindt u: moet het budget van defensie omhoog?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden