Moet foto van de verdachte in de krant?

AMSTERDAM - Met de hand bedachtzaam onder de kin staart Mohammed B. de lezers van het Algemeen Dagblad en Het Parool maandag aan. Zijn ogen fascineren, en niet alleen omdat ze verrassend vriendelijk de wereld bekijken. Er ontbreekt een balkje.

Het Parool geeft daarmee antwoord op het voornemen van het openbaar ministerie om de verdachte van de moord op Theo van Gogh in het televisieprogramma 'Opsporing Verzocht' duidelijk herkenbaar in beeld te brengen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt het opvallende initiatief van het OM 'vreemd'. Voorzitter Kees Schaepman: ,,Juist het openbaar ministerie is altijd heel terughoudend met het verschaffen van informatie aan journalisten, terughoudender dan vroeger.''

Al langere tijd is er sprake van een langzame verschuiving in de Nederlandse media. Steeds meer en steeds eerder worden verdachten herkenbaar in de krant gezet, mede onder invloed van het internet.

Toch zijn de media hier volgens Schaepman nog altijd 'heel erg netjes' in vergelijking met het buitenland en hij hoopt dat deze stap van het OM geen gevolgen zal hebben voor andere verdachten. ,,We hebben een gentlemen's agreement. Een goede. Ik ben net een paar dagen in Mexico geweest en daar worden verdachten op een persconferentie van de politie voorgeleid, nog voor ze een rechter hebben gezien. Voor het aardige plaatje wordt ze nog een wapen in de hand geduwd.''

Dat is een ander uiterste. Maar ook in bijvoorbeeld Engeland komen verdachten snel met naam en toenaam in de krant, soms zelfs aangevuld met adres.

Ook Het Algemeen Dagblad beperkt zich tot de eerste letter. Maar als enige Nederlands dagblad publiceerde de krant de foto al eerder zonder balkje. ,,Omdat het geen verdachte is, maar de dader'', stelt hoofdredacteur Jan Bonjer. Bovendien wijst hij erop dat de foto uit een openbare bron afkomstig is: een wijkkrantje waar Mohammed B. columns voor schreef.

Hem verbazen twee dingen in de hele discussie. ,,Vlaamse verdachten krijgen standaard geen balkje, hoewel onze kranten ook daar worden gelezen. En niet zelden worden balkjes zo geplaatst dat het grenst aan het ridicule: omdat de persoon gewoon herkenbaar is. Je ziet dat de Nederlandse media worstelen met de richtlijnen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden