Moet elke school een professionele gymleraar krijgen?

Als het aan de VVD ligt krijgen alle basisscholen een 'echte', professionele gymleraar. 'Ieder kind verdient goed bewegingsonderwijs', zegt Kamerlid Rudmer Heerema, indiener van het wetsvoorstel, groot sportliefhebber en zelf ooit sportdocent. Maar er zijn voors en tegens om basisscholen een sportleraar op te leggen.

Ja, zegt Cees Klaassen, directeur KVLO, beroepsorganisatie van gymleraren.

Groepsleerkrachten doen gym erbij, maar een paar uur per week. Hoe bouw je dan ervaring op? Sommigen zijn bang voor ongelukken en kiezen voor minder risico's. In plaats van kinderen uit te dagen, houden ze het bij een veilige koprol. Ze vinden het lastig en dat is het ook. Om dertig kinderen met ieder een eigen niveau van motorische ontwikkeling te leren bewegen en vooruit te helpen is een professional nodig. Een kwart van de basisscholen heeft al een vakleerkracht en die willen niet meer zonder.

We kunnen het slimmer aanpakken. De sportleraar kan groepsleerkrachten ontlasten, zeker nu met die grote werkdruk in het onderwijs. Dat hoeft geen extra geld te kosten, een sportleraar is qua salaris net zo duur als een groepsleerkracht. Verder is het een kwestie van de uren anders verdelen over het team. En kleine scholen? In Friesland kennen we een voorbeeld van drie basisscholen die gezamenlijk een professional inhuren. Het voordeel is dat die sportleraar ook de contacten onderhoudt met de gemeenten en sportclubs over een sportaanbod om die scholen heen. Bovendien, je zorgt voor banen. Zo'n 200 tot 300 afgestudeerden die nog werk zoeken, staan klaar."

Nee, zegt Ad Veen namens de PO-raad, de koepel van basisscholen.

"Natuurlijk zal een vakleerkracht de kwaliteit van de lichamelijke opvoeding op basisscholen verbeteren. Zo'n professional heeft zeker de voorkeur. Tal van scholen hebben ook een gymleraar in dienst, vaak betaald door gemeente of zorgverzekeraar. Maar om dit op alle scholen te verplichten, is onbetaalbaar en onrealistisch, zeker voor kleinere. Die kunnen nu al amper een internetaansluiting betalen. De meeste groepsleerkrachten hebben de kwalificatie om gym te geven.

Het Kamerlid Heerema zegt dat het budgettair neutraal kan: als een groepsleerkracht vertrekt, vervang je die door een sportleraar. Dat is te makkelijk geredeneerd. Die groepsleerkracht had je niet voor niets. Dat kun je alleen oplossen door meer leerlingen in een klas te zetten. Willen we dat? Grotere klassen zal de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komen.

Dit voorstel komt ook op een lastig tijdstip. De leerkrachten staan al onder druk. We zijn juist met het ministerie van onderwijs in gesprek hoe we die werkdruk kunnen verminderen en wat scholen eraan kunnen doen. De politiek en samenleving vergen veel van scholen met allerlei programma's, dan gaat het over goede voeding en vervolgens weer over fietsen.

Heb je als politiek er 50 miljoen euro voor over, dan is het misschien wel een ander verhaal voor schoolbesturen. Uiteindelijk beslissen die erover in overleg met de medezeggenschapsraad en de oudercommissie. Dan kan het zomaar zijn dat zo'n school zegt: wij hebben liever een vakdocent voor muziek."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden