Moet een zevenjarige spaarder geld uitgeven?

Het zakgeld van de zevenjarige gaat zó de spaarpot in. De centen lijken het jongetje niet te interesseren. Hoe kan zijn vader hem toch leren met geld om te gaan?

De jeugd van tegenwoordig: een gat in de hand, geen idee wat het leven kost. Een iPad hier, een smartphone daar, een studieschuld voor het leven. Ach, wat maakt het uit? Daar irriteert vader zich mateloos aan. Zijn kroost zal hij op laten groeien tot verantwoorde burgers die de waarde van al wat het leven beter, leuker en makkelijker maakt goed kunnen schatten. Vanaf zijn zesde verjaardag geeft hij zijn oudste zoon daarom iedere week een paar euro zakgeld, het begin van een solide financiële opvoeding, denkt hij.

Maar tot zijn verbazing stopt zoonlief de centen iedere zaterdag direct in zijn spaarpot en kijkt er niet naar op of om. Uitgeven aan een spel op de Nintendo DS, lego of de nieuwste voetbalschoenen? Het lijkt hem niet bezig te houden. De desinteresse voor zakgeld is zo erg dat zijn vader het al een paar keer is vergeten te geven. Sparen gaat zijn zoon dus goed af, maar verder leert hij op deze manier niet om te gaan met geld. Tijd voor een andere aanpak?

Sommige kinderen geven meteen alles uit, die moeten leren sparen. Maar zuinige kinderen, zoals dit jongetje, kun je beter stimuleren om bepaalde dingen te gaan kopen, adviseert Gabriëlla Betonville van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat net de nieuwe 'Gids voor financieel opvoeden' uitbracht. "Als taak zou hij bijvoorbeeld de verjaardagscadeautjes voor andere gezinsleden kunnen verzorgen. Zo leert hij met geld te rekenen en te plannen. Zoek naar een aanpak die bij hem past: Houdt hij van draaimolens? Dan kan hij daar zijn zakgeld voor gebruiken. Of wordt hij verantwoordelijk voor het kopen van ijsjes tijdens vakantie? Alles is mogelijk."

Een goede financiële opvoeding volstaat dus niet met zakgeld geven alleen, beaamt Betonville. "Kinderen van achttien zouden moeten kunnen plannen, vooruit kijken en sparen. Vanaf een jaar of zes, wanneer kinderen kunnen lezen, schrijven en rekenen is het daarom zinvol zakgeld te geven. Veel ouders doen dit keurig en laten het daar bij. Maar belangrijk is om van te voren goed met het kind af te spreken waar het geld voor bedoeld is, en welke ideeën en wensen daarbij kunnen helpen."

Reageren? Zelf een vraag insturen? Mail naar opvoedvraag @trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden