Opinie

Moet een dementerende tot elke prijs thuis blijven?

Beeld anp

MONIC SLINGERLAND   Als altijd heeft ze haast, de zeventigjarige vrouw die, zo weet ik, thuis voor haar dementerende man zorgt en nu snel boodschappen doet. Zo snel mogelijk, om hem niet te lang alleen te laten. Want hij is van slag als ze weg is, vertelt ze. En altijd dolblij als ze na een kwartier weer thuiskomt.

Aan de wallen onder haar ogen is te zien dat haar nachten gebroken zijn. Ze is een van de velen. Hoeveel dementerenden thuis wonen, verzorgd door een partner of familie, is niet precies bekend. Dat hun aantal de komende jaren zal groeien is zeker.

Zelf willen de meeste dementerenden thuis blijven. Daarmee zitten ze dan op een lijn met wat de overheid wil. In de praktijk blijkt dat er nogal wat kunst- en vliegwerk nodig is om iemand thuis te laten wonen wiens inzicht en geheugen zo aangetast zijn dat ze tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

Minder vrolijk geformuleerd komt het erop neer dat sommigen hun dementerende dierbare moeten opsluiten, vastbinden of klemzetten om valpartijen of nachtelijke dwaaltochten te voorkomen.

De Universiteit van Maastricht heeft onderzocht hoe vaak dat gebeurt. Van de duizend thuiswonende dementerenden worden een kleine vierhonderd in hun vrijheid beperkt, schrijft redacteur Alwin Kuiken (Trouw, 30 oktober).

Valpartij
Twintig thuiswonenden van de onderzoeksgroep werden geregeld vastgebonden of klemgezet. Dat zijn noodgrepen natuurlijk. Het is een prijs die betaald wordt om erger te voorkomen. En erger, dat is dan in de praktijk zoiets als een valpartij. Maar op de achtergrond is de grootste dreiging meestal opname in een verpleeghuis. Daarover is niemand dolenthousiast, en dat terwijl in verpleeghuizen dat vastbinden juist minder vaak gebeurt. Met kennis van zaken en met de ervaring van een andere aanpak is het mogelijk gebleken om veiligheid op een andere manier te garanderen.

Nu ligt er een plan om ook voor thuiswonende dementerenden een wet te maken die vastbinden en klemzetten moet reguleren. De vraag is, of dit de beste manier is.

Ik leg het de vrouw voor die met haar volle boodschappentas op het punt staat op de fiets te stappen. Haar man wacht thuis op haar, dat weet ik, maar ze heeft me verzekerd dat hij niet de deur uitgaat. Tot nu toe niet, tenminste, maar er komt vast een dag dat hij dat wel gaat doen. Opsluiten of vasbinden is nu niet aan de orde. Het probleem is vooral die gebroken nachten. Daar is niets aan te doen.

Er kan moeilijk elke nacht een thuiszorgmedewerker komen om zes keer met hem naar het toilet te gaan. Ze houdt het vol, wallen of niet. Zo betaalt ieder een prijs, om opname in een verpleeghuis te voorkomen. De vraag is, of dementerenden tot elke prijs thuis moeten blijven, als zij dat zelf willen.

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden