Moet een burgemeester altijd voorbeeldig zijn?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Wonderlijk toch, dat iemand als Onno Hoes zo naïef is. Naïef genoeg om als bekende burgemeester in een café te bezwijken voor de avances van een dertig jaar jongere man, wat hem nu zijn baan gekost heeft. Want die man was undercover voor PowNed.

Hoes was maar liefst 22 jaar samen met levensgezel Albert Verlinde. Best lang dus. Zeker lang genoeg om van nabij te zien hoe roddeljournalist Albert Verlinde het privéleven van Bekende Nederlanders uitspit om dat daarna via de televisie uit te venten.

Dat het grensgebied tussen privé en publiek voor een bekende Nederlander gevaarlijk terrein is, had Onno Hoes dus onderhand wel kunnen weten. Sterker nog, menig openbaar bestuurder voelt dat haarscherp aan zonder huwelijk met een roddeljournalist. Ze weten: minister zijn, wethouder zijn, dominee zijn, schoolleider zijn, dat is meer dan een baan, het is een manier van leven. En bij die manier van leven hoort het verblijf in een glazen huis, waar iedereen binnen kan kijken en je dus niet ongestoord uit je neus kan peuteren, of in een gescheurde pyjama rondlopen, om maar heel onschuldige dingen te noemen.

Nu is wat Onno Hoes gedaan heeft ook wel onschuldig. Tenminste, op het eerste gezicht. Hoes en Verlinde waren gescheiden. Wat is er mis mee om dan een afspraakje te hebben? En daar komt de naïviteit ten tonele. De conversatie van de stiekem gefilmde ontmoeting krijgt al gauw een erotische lading. Onno Hoes neemt daarbij geen blad voor de mond, waarop zijn tafelgenoot dan quasi-geschrokken zegt: "Burgemeester toch." Nog altijd heeft Hoes niet in de gaten dat hij een medewerker van 'PowNews' tegenover zich heeft, die een camera laat draaien. Want zover is 'PowNews', nota bene van de publieke omroep, gegaan bij het schenden van journalistieke codes.

En zo is Onno Hoes in het grensgebied tussen publiek en privé aangeschoten wild geworden. Gewoon met een date zoals veel Nederlanders hebben die net gescheiden zijn. Niets bijzonders eigenlijk.

Alleen is Onno Hoes wel burgemeester en dat maakt de zaak anders. Een openbaar bestuurder staat niet alleen in de schijnwerpers, maar ligt ook nog eens onder een vergrootglas.

Dat vraagt om een ingebouwd filter, om een alarmbel die gaat rinkelen, niet alleen in een café (nooit meer dan twee glazen drinken), of bij een verkeerslicht (nooit doorrijden als het al even op oranje staat), maar zeker ook bij het betreden van het grensgebied tussen publiek en privé. Aan die alertheid heeft het Onno Hoes kennelijk ontbroken. Zijn naïviteit maakt hem charmant, maar ook kwetsbaar, dus.

Onder deze kwestie, die alleen maar verliezers kent, ligt wel een vraag die zeker niet alleen voor Onno Hoes geldt, maar voor iedere burgemeester.

Wat vindt u: moet een burgemeester elke minuut van de dag voorbeeldig gedrag vertonen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden