Moet de staat wel taalnormen uitdragen?

Taalgebruikers hebben behoefte aan houvast. We zullen daarom nadrukkelijk normen voor taalgebruik uitdragen voor wie daaraan behoefte heeft, voor onderwijs en overheid.

Een citaat uit de toespraak waarmee Linde van den Bosch onlangs afscheid nam als hoogste ambtenaar van de Taalunie, een orgaan waarin de Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse overheden samenwerken.

'Normen uitdragen' doet de Taalunie vooral op twee manieren. Ze geeft raad en ze schrijft voor. Haar adviezen staan op de internetsite Taaladvies.net. Haar voorschriften, bindend althans voor onderwijs en overheid, betreffen de spelling en zijn vervat in het Groene Boekje.

De vraag is niet nieuw, maar klemt extra nu de overheid nogal krap bij kas zit: moet de staat zich wel met het taalgebruik van de burgers bemoeien? Te rade gaan kunnen ze ook elders. Zo heeft het Genootschap Onze Taal sinds 1985 een taaladviesdienst die via zijn site legio vragen van wie houvast begeren, afdoende en bevattelijk heeft beantwoord. Vlamingen kunnen met hun vragen terecht bij VRT-Taalnet, een site van de Belgische omroep.

Nijpend is evenmin de behoefte aan een decreet in de vorm van een Groen Boekje. Waarom zou in Nederland niet kunnen wat bijvoorbeeld in Engeland mogelijk is: spellingkwesties overlaten aan de uitgevers van gezaghebbende woordenboeken? De redacties daarvan zijn ook in Nederland deskundig genoeg om zo nodig de regeltjes aan te passen, wie weet zelfs op een manier die niet alleen voor taalkundigen inzichtelijk is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden