Beelden uit Nieuwsuur en uit 'Stand van Nederland', de dame met de designer tassenBeeld Renate Van Der Bas

TV-columnRenate van der Bas

Moet de route naar frauduleus geld zo expliciet op tv? Ja dus

Honderden miljoenen. Je kunt je druk maken over het wegschieten van die 77 miljoen aan vuurwerk, maar per jaar schijnen er honderden miljoenen te verdwijnen naar de bankrekeningen van malafide zorgbedrijfjes en pgb-fraudeurs. Handig: ‘Nieuwsuur’ liet donderdag zien hoe ook u kunt mee-eten uit de ruif.

Even een bedrijfje verzinnen, formuliertje invullen, onder je familieleden patiënten en thuiszorgers ronselen en vandaag al kan het ook voor u kassa zijn. Zeker als je de verleende zorg een beetje overdrijft: dagelijks een kwartiertje extra schrijven levert op jaarbasis 5000 euro op, zo leerden we.

Het was een ontluisterend item, waarvan je je kon afvragen: moet dat allemaal zo expliciet op televisie, zodat nog meer mensen deze route naar het makkelijke geld vinden? Het enige juiste antwoord is: ja, dat is een uitstekende zet. Laat de betrokken bewindslieden en Kamerleden maar wakker liggen van dit schandalig simpele gat in de dijk. Hopelijk gaan ze erom knokken de nieuwe Hans Brinker te worden.

Beeld uit 'Stand van Nederland’: beleggen in designertassen.

Er werd hier duidelijk gecoördineerd aan een alarmbel getrokken. Zonder aarzelen zei zowel de overbelaste officier van justitie Laurien van Haeringen als de gefrustreerde zorgverzekeraar Aad de Groot (DSW) spontaan en synchroon dat het om ‘honderden miljoenen’ gaat. Miljoenen die we gewoon weggeven omdat het systeem niet deugt. “Je kunt het geld zo pakken”, aldus een voormalige zorgondernemer.

Hoe dit te stoppen? Als alle betrokken instanties de koppen bij elkaar zouden steken en gegevens gingen vergelijken, kwam de fraude snel boven tafel hoorden we. Maar de regels voor privacybescherming belemmeren dit. De Wet van behoud van ellende, daar is hij weer.

Na Nieuwsuur nam WNL het strijkstokje naadloos over. In ‘Stand van Nederland’ kwamen ondernemende Nederlanders voorbij die spaargeld – nu de rente niks voorstelt – op alternatieve manieren beleggen. “Zodat we van die kutbanken af zijn”, foeterde ontwerper Jan des Bouvrie, die zijn hele fortuin in kunst heeft omgezet. Ad rem twitterde iemand dat Des Bouvrie zelf ook bekend staat om dit soort banken, maar dit terzijde.

Het was weer een instructief programma. Over hoe je bijvoorbeeld kunt beleggen in designer handtassen. Modehuis Chanel verhoogt ieder najaar zijn tarieven met 10 procent: wie een nieuwe tas koopt in september kan hem twee maanden later vaak al met winst verkopen. Het grotere werk: we zagen een ex-bankmedewerker in een kelder vol zeldzame whisky. Goudbruine flessen waarvoor rijke Chinezen en Russen vaak duizenden euro’s over hebben. Een nieuwe tulpenmanie: de keldervoorraad zou 60 miljoen euro waard zijn, als je erin gelooft.

Ook duivenmelker Frans Belleter kwam in beeld. Hij houdt achter z’n huis postduiven, die soms voor tonnen van de hand gaan. Vaak ook naar China. Weer dacht ik: moet dit allemaal wel in beeld, dit weitje, deze hokjes? Maar Belleter kent de risico’s. Er is al drie keer een poging tot diefstal gedaan en hij heeft zijn maatregelen genomen: het grasveld bij zijn huis is voorzien van een laserstraalnet zoals we dat kennen uit films over meesterdieven.

Enfin: wilt u dat het dit jaar ook bij u eens tegen de plinten opklotst? Ideeën te over.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden